Nova oaza za odmor i uživanje: Otvoren turističko-rekreativni centar Manjača

23.06.2020. 08:54 / Izvor: Akta.ba

Novoizgrađeni Turističko-rekreativni centar Manjača, u krugu vještačkog jezera Šljivno, otvorio je jučer vrata za sve posjetioce.

Novoizgrađeni Turističko-rekreativni centar „Manjača“, u krugu vještačkog jezera Šljivno, otvorio je jučer vrata za sve posjetioce.

Na samo tridesetak minuta vožnje od centra grada, do sada neuređen i zapušten prostor, koji je do posljednjeg rata služio za obuku amfibijskih vozila nekadašnje JNA, preuređen je u novu rekreativnu zonu.

Gradonačelnik Igor Radojičić, kazao je da su uređenjem ovog prostora svi stanovnici Banje Luke, ali i naši gosti i turisti, dobili prijatno mjesto za odmor i rekreaciju u prirodi, a lokalno stanovništvo priliku za plasman i prodaju kvalitetnih domaćih proizvoda.

Dobili smo novo izletište, koje je bilo potrebno gradu i građanima. To je sadržaj na čijem se značaju moglo cijeniti u proteklim mjesecima kada smo zbog epidemije bili zatvoreni u prostorima i kada su ljudi počeli više razmišljati o prirodi, izletištima, rekreaciji ali i poljoprivrednoj proizvodnji – kazao je Radojičić.

Poseban značaj jeste za Manjaču, jer kako je naveo – ovo predstavlja jednu prekretnicu za taj prostor, sa koga se unazad decenijama odlazilo usljed više različitih razloga.

Sada su vremena u kojima se treba vraćati na Manjaču. Treba da dolaze i Banjalučani, i gosti na ovaj novi prostor koji će u narednom periodu imati još dodatnih sadržaja – naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ovdje se pojačano razvija i poljoprivredna proizvodnja, čiji se proizvodi, između ostalih, mogu naći i u nedavno otvorenoj Krajiškoj kući.

"Rješavaju se i preostali komunalni problemi, prije svega, oni u vezi sa vodosnabdijevanjem. Tako da će ovo biti jedan sasvim novi prostor koji će dobiti drugu dimenziju na ukupnoj slici Banje Luke koja se razvija. Na toj slici svoje mjesto ima i komunalna infrastruktura, i mostovi, i saobraćajnice i dječija igrališta, ali i izletišta i ono što traži savremeni život 21. vijeka", zaključio je Radojičić.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić ističe da je, u okviru uređenja ovog kompleksa, u potpunosti očišćeno ovo područje, te izgrađeno šetalište u dužini od oko četiri kilometra.

"Ovaj prostor je namijenjen svima, kako građanima Banje Luke, tako i onima koji prolaze ovom destinacijom", istakao je Ilić.

Mario Milanović, direktor Gradske razvojne agencije, precizirao je da se dalji razvoj ovog kompleksa odnosi na izgradnju odbojkaških i košarkaših terena, koncertne bine, malih izviđačkih kampova u okolini i sličnih sadržaja.

"Širimo koncept i već nas uskoro očekuje moto kros, a na zimu je planirano i nordijsko skijalište", naveo je on.

Irena Radojević direktor Turističke organizacije grada Banje Luke, kazala je da je otvaranje ovog centra došlo u pravom momentu kada većina građana ne planira putovanja van granica regiona.

"Kroz ova turistička kretanja unutar regije, mislim da će ovaj prostor biti jako posjećen", kazala je ona.

Na ulazu u Turističko-rekreativni centar “Manjača”, kod jezera, pripremljen je i plato za izgradnju mini-tržnice.

Oko jezera zasađeno je ukrasno drveće i uređene zelene površine. Izgrađene su tri velika prostora sa nadrstrešnicama sa roštiljskim mjestima, a posjetiocima će na raspolaganju biti i veliki parking za automobile i autobuse.

Obale i plaže jezera su nasute šljunkom, a jezero je poribljeno amurom i tolstolobikom. Oko jezera su uređene zelene površine i zasađeno ukrasno drveće i rastinje, a laboratorijske analize su pokazale da je voda u jezeru izuzetno dobrog kvaliteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti