Banjalučka "Bema" ostvarila izvoz od 40 miliona KM

01.01.2013. 15:20 / Izvor: SRNA
Banjalučka 'Bema' ostvarila izvoz od 40 miliona KM

Bema ima u planu da u ovoj godini pokrene drugu smjenu u Banjaluci i Mrkonjić Gradu i zaposli još 300 radnika.

Fabrika obuće "Bema" iz Banjaluke  ostvarila je u 2012. godini izvoz od oko 40 miliona KM, izjavio je Srni tehnički direktor "Beme" Marinko Umićević.

On je istakao da je "Bema" od Vlade Republike Srpske dobila 180.000 KM podsticaja, a zbog nerealnog kursa KM izgubila je 2.000.000 KM.

"`Bema` zapošljava 1.200 radnika i dnevno proizvodi 7.500 pari obuće, a tokom 2012. godine  napravili smo 2.000.000 pari", rekao je Umićević i dodao da su  u 2012. godini primljena 102  radnika.

Umićević je rekao da "Bema" ima u planu da u ovoj godini pokrene drugu smjenu u Banjaluci i Mrkonjić Gradu i zaposli  još 300 radnika.

"Planiramo da pravimo i vlastiti brend i izvozimo gotov proizvod, te da vlastiti proizvod plasiramo na domaće tržište. Kod izvoza gotovog proizvoda imamo velikih problema jer ne postoji prateća industrija za proizvodnju obuće u BiH“, naveo je Umićević.

On je istakao da je "Bema" u 2012. godini počela  proizvodnju patika za golf za njemački "Adidas", naglasivši da je prva probna serija dobila  visoke ocjene.

"`Bema` je uradila 1.000 probnih pari gornjih dijelova patika za golf `porše` dizajna", rekao je Umićević, naglasivši da su u razradi modela učestvovali tehnolozi i modelari "Beme".

Prema njegovim riječima, cijena jednog para ovih patika je oko 500 evra, jer je izrada veoma zahtjevna i radi se laserom i graviranjem  sito-štampom.

"Na naše veliko zadovoljstvo i iznenađenje naših partnera modele smo uspjeli da dobro uradimo, zajedno sa našim kooperantima `Valek Commercom` i `Grafotiskom`", rekao je Umićević i dodao da se očekuje proizvodnja još 1.000 pari ovih patika.

Tehnički direktor "Beme" istakao je da se, s obzirom na dosadašnju isporučenu robu I zadovoljstvo predstavnika "Adidasa", u budućnosti može očekivati veći obim posla za poznati svjetski brend.

Fabrika "Bema“ radi lohn-poslove i sve proizvedeno izvozi. U procesu modernizacije proizvodnje prva je na prostorima jugoistočne Evrope uvela robote.

"Bema" je poznata i kao preduzeće koje je društveno odgovorno,  koje pomaže osobama sa invaliditetom i socijalno ugroženim građanima.

Osim toga, ove godine je donirala obuću za tamburaški ansambl Zdravka Ćosića I ženski kamerni hor "Banjalučanke", a postala je poznata u svijetu kada je 33 para elegantnih kožnih cipela poklonila čileanskim rudarima i njihovom predsjedniku Sebastijanu Pinjeri.

Fabrika je osnovana 2. avgusta 2004. godine, a rad je počela u zakupljenom prostoru nekadašnje fabrike "Bosna obuća".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti