Kako je otpad iz Italije uvezen u Bosansko Grahovo i Drvar?

02.07.2020. 17:24 / Izvor: Akta.ba
Kako je otpad iz Italije uvezen u Bosansko Grahovo i Drvar?

Operater Krom reciklaža d.o.o. Drvar bio je obavezan da neopasni otpad, odnosno sirovinu, odveze u kompaniju u kojoj bi odmah bila reciklirana.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma saopćilo je da je u skladu sa svojim nadležnostima izdalo dozvolu za uvoz neopasnog otpada, nakon što je objavljena informacija da je kompanija Krom reciklaža d.o.o. Drvar odložila otpad u krugu bivše firme Borac u Bosanskom Grahovu.

Operater Krom reciklaža d.o.o. Drvar bio je obavezan da neopasni otpad, odnosno sirovinu, odveze u kompaniju u kojoj bi odmah bila reciklirana, odnosno proizvedena sirovina ili gotov proizvod koji će biti plasiran na domaće ili inozemno tržište. 

Ova kompanija je, u procesu dobivanja dozvole, dostavila kompletnu dokumentaciju koja je propisana zakonom i uključuje potpisanu i ovjerenu izjavu da će uvezeni otpad biti korišten za reciklažu, te da neće biti odlagan nigdje na području Federacije BiH. 

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma napominju da je Kanton 10 kompaniji Krom reciklaža d.o.o. Drvar izdao dozvolu za upravljanje otpadom, te da su nadležno kantonalno ministarstvo i inspekcija dužni da vrše kontrolu odlaganja otpada. 

Resorno ministarstvo je odmah po saznanju iz medija obavijestilo Federalnu upravu za inspekcijske poslove i zatražilo da hitno reagira i utvrdi da li je riječ o opasnom ili neopasnom otpadu, te da li je otpad lagerovan u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 

Prema pisanju Srne Sedam šlepera tekstilnog otada iz Italije, identičnog onom koji je istovaren u Bosanskom Grahovu, istovaren je i u krugu nekadašnje fabrike Grmeč u Drvaru, rečeno je Srni u ovoj opštini.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla je ranije da je u Drvar u posljednja 24 časa dovezen otpad nepoznatog porijekla na prostoru nekadašnje Panelke, koja je u krugu nekadašnjeg Grmeča, i da je s tim u vezi opština preduzela sve neophodne zakonske korake kako bi se utvrdila odgovornost za ovaj nesavjesni čin.

Stanovnici Bosanskog Grahova blokirali su danas putne pravce prema Drvaru, Livnu i graničnom prelazu Strmica ka Hrvatskoj u znak protesta što je u centar grada istovaren reciklažni otpad iz Italije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti