Građani protiv vjetroelektrane Galica, TLG Travnik čeka "rasplet situacije"

08.07.2020. 15:21 / Izvor: Akta.ba
Građani protiv vjetroelektrane Galica, TLG Travnik čeka 'rasplet situacije'

Poništen Javni poziv za izdavanje/obnovu okolišne dozvole za izgradnju vjetroelektrane Galica.

Zbog nenadležnosti vođenja postupka po zahtjevu investitora "TLG" d.o.o Travnik za izdavanje/obnovu okolišne dozvole za izgradnju vjetroelektrane Galica, poništen je javni poziv za očitovanje o istom, saznaje Akta.ba.

Naime, zahtjev firme "TLG" d.o.o. upućen je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Sarajevo kao nadležnom organu koje je uputilo dopis općini Travnik broj kojim daje na javni uvid općini Travnik zahtjev za izdavanje predmetne okolišne dozvole.

U tom dopisu traži od Općine Travnik da njihovu obavijest dostavi zainteresiranim subjektima sa područja općine Travnik, što je i učinjeno javnim pozivom.

"U aktu ministarstva je navedeno da se primjedbe i sugestije mogu dostaviti direktno u ministarstvo. To u javnom pozivu nije bilo navedeno", navode iz nadležne službe Općine Travnik. 

Kada je u pitanju stav građana, kako saznajemo, oni su izričito protiv gradnje navedene vjetroelektrane na Galici. Isti stav su izrazili i predstavnici pojedinih udruga, a pogotovo planinarskih društava.

Inače, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je prije pet godina izdalo okolišnu dozvolu za izgradnju vjetroelektrane instalirane snage 50 megawata. U međuvremenu ona je istekla, a uvjet je za izdavanje urbanističke suglasnosti. 

Nadležni u Općini smatraju da se po tom pitanju ništa i ne može raditi jer je Općina Travnik još 2015. godine izričito isključila mogućnost gradnje bilo kakvih vjetroelektrana na Babanovcu I Galici.

"To su mjesta od od vitalnog značaja za razvoj turizma na Vlašiću. To je i uneseno u prostorno plansku dokumentaciju", navode za naš portal.

S druge strane, Zoran Vujinović, generalni menadžer projekta i direktor firmi "TLG" i "Tomix" kazao je za naš portal da je sad upoznat sa aktom, odnosno poništenjem. "Vidjet ćemo, neka nadležni organi rade svoj posao", kaže on.

Napominje da su prihvatili zahtjev općine Travnik i udruženja građana da koriguju obuhvat vjetroelektrane koji je za njih bio neprihvatljiv i to su uradili po njihovim instrukcijama.

"Sa tehničke i finansijske strane to je napravilo velike probleme. Sad se borimo da zadržimo tehničku izvodljivost projekta koja je potpuno narušena, posebno što ponovo treba raditi mjerenja iz početka i kompletne izračune prizvodnje. Zbog složenosti meteo-klimatskih i orogrfskih uslova to traži ponovo godine rada, pa onda ponovo treba sve isprojektovati, a to sve puno košta. U prethodnoj varijanti sve je bilo odrađeno. Vidjet ćemo", navodi Vujinović.

Ova je firma poznata i po projektu "Eko zona" Korićani Vlašić koji je najavljivan još 2016. godine, a u sklopu kojeg će, kako se tvrdi, biti sagrađeni edukacijski, zdravstveni, sportski i turistički centri, te hotelski i biznis centri, luksuzne vile i golf-tereni.

"Eko zonu radi Tomix doo Kneževo i to ide dobro, dobili smo sve potrebne odluke i saglasnosnosti, potpisali sporazume, definisali područje. Covid-19 je zaustavio sve projekte ovog tipa, tako da moramo i tu čekati rasplet situacije", kaže nam Vujinović.

Prema ranijim najavama, projekat bi doprinio razvoju ovog područja, a sudeći prema nekim procjenama, na godišnjoj razini bi u domaću blagajnu donijelo čak i dvije milijarde eura.

Podsjetimo, osnivači TLG-a su Zoran Vujinović, Selmo Cikotić i firme "Bičakčić" i "EIB Internationale". 

Firma "Tomix" iz Kneževa je nosilac eko programa, dok je travnički TLG nosilac energetskih projekata. Kao njihov partner investitor u međuvremenu se pojavila i firma "Heritage Turk".

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti