Eric Larson preuzeo dužnost savjetnika za borbu protiv korupcije

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Eric Larson preuzeo dužnost savjetnika za borbu protiv korupcije

Larson je istakao značaj policije i tužilaštva u istraživanju i procesuiranju sistemske korupcije.

22.07.2020. 12:16 / Izvor: BHRT

Viši savjetnik u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, američki diplomata Eric Larson, stupio je danas na dužnost. Larson je ovom prilikom pozvao sve institucije i građane da se uključe u borbu protiv korupcije, poručivši bh. javnosti: “Ja sam spreman”.

Larson je takođe rekao kako mu je čast preuzeti dužnost savjetnika za borbu protiv korupcije, naglasivši da u pravosuđu radi preko 35 godina, upravo na slučajevima iz te oblasti.

On je kazao da će pružati podršku bh. kolegama, ali je potcrtao da je zalaganje svih nivoa vlasti u cijeloj državi uslov da BiH bude uspješna u toj borbi .

Larson je istakao značaj policije i tužilaštva u istraživanju i procesuiranju sistemske korupcije.

“Sjedinjene Američke Države su spremne. Ja sam spreman”, rekao je on.

Larson je u Bosni i Hercegovini ranije radio kao međunarodni tužilac u Specijalnom odjeljenju za ratne zločine i Specijalnom odjeljenju za organizovani kriminal i korupciju Državnog tužilaštva BiH. Takođe, bio je dio Odjeljenja za borbu protiv kriminala i korupcije Ureda visokog predstavnika, dok je tu dužnost obavljao Paddy Ashdown.

U Bosnu i Hercegovinu stigao je nakon što je u Crnoj Gori bio međunarodni savjetnik u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država.
Crnogorski predsjednik Milo Đukanović Larsonu je, po isteku njegovog mandata, uručio orden crnogorske zastave drugog stepena za, kako je navedeno, izuzetan doprinos, saradnju sa državnim organima i podršku u kreiranju i realizaciji reformi koje su vodile unapređenju vladavine prava u Crnoj Gori.

Prije boravka u toj zemlji Larson je radio u misiji EULEX-a u Prištini, na Kosovu, kao međunarodni tužilac Specijalnog državnog tužilaštva Kosova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti