Inspekcija KS donijela tri rješenja o zabrani rada

04.08.2020. 09:09 / Izvor: Fena
Inspekcija KS donijela tri rješenja o zabrani rada

Sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Kantonu Sarajevo tokom bajramskih praznika vršili su kontrole.

Sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Kantonu Sarajevo tokom bajramskih praznika, u saradnji sa pripadnicima Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova KS, vršili su kontrole radnog vremena i primjene higijensko-epidemiloških mjera u ugostiteljskim objektima na području Kantona Sarajevo.

Radi utvrđenih nepravilnosti inspektori su djelovali donošenjem tri rješenja o zabrani rada, a izdali su i dva prekršajna naloga u iznosu od 4.000 KM, podnijeli jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom, te donijeli četiri rješenja sa korektivnim mjerama, saopćeno je iz KUIP-a KS.

U uslovima epidemije težište inspekcijskih nadzora u ugostiteljskim objektima je vezano za osobe koje pripremaju i uslužuju hranu, za koje je, poznavajući put prenosa koronavirusa i pogoršanu epidemiološku situaciju u KS, osim pojačane lične i higijene objekata neophodno i pridržavanje propisanih mjera, posebno nošenje maski. S druge strane, nošenje maski u zatvorenim prostorima ugostiteljskih objekata za goste je obavezno prilikom ulaska i izlaska, kao i plaćanja računa.

Sanitarni inspektori KUIP-a KS provode nadzore iz svoje nadležnosti nad primjenom donesenih naredbi kriznih štabova Federalnog i Ministarstva zdravstva KS, kao i donesenih preporuka i mjera zavoda za javno zdravstvo oba nivoa vlasti, što će činiti i dalje i prilagođavati se eventualno novim mjerama, poručili su iz KUIP-a.

Od marta ove godine do danas sanitarni inspektori KUIP-a izvršili su 6.880 inspekcijskih nadzora, a osim ugostiteljskih kontrolirani su i trgovački objekati, tržni centri, kozmetički/frizerski saloni, pekare, te ostali subjekati nadzora na koje se donesene naredbe odnose.

U toku proteklog mjeseca je izvršeno 1.200 kontrola, a zbog nepoštivanja donesenih naredbi, nenošenja maski, nepoštivanja fizičke distance, neobavljane obavezne dezinfekcije i neposjedovanja dezobarijere izrečena su 23 prekršajna naloga u iznosu od 37.750 KM. U periodu od marta do danas broj izdatih prekršajnih naloga je 96 sa novčanim iznosom od 159.595 KM. U tom periodu doneseno je i 728 rješenja kojima su naređene korektivne mjere sa rokom izvršenja od 24 sata.

Intenzivne inspekcijske kontrole bit će nastavljene i u predstojećem periodu, iako se po preporukama kriznih štabova dodatno trebaju uključiti i općinske inspekcije. Neophodno je da pokažemo i maksimalnu individualnu i kolektivnu odgovoronost, počev od najmlađih do osoba treće životne dobi, jer očigledno je da virus ne bira, navode iz KUIP-a KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti