Budžet nedovoljan za sve zahtjeve klaničara u RS-u

04.08.2020. 13:45 / Izvor: Glas Srpske
Budžet nedovoljan za sve zahtjeve klaničara u RS-u

Klaničari i prerađivači mesa u Srpskoj žele da otkupe četiri puta više tovne junadi i trostruko više svinja u odnosu na kvote koje je resorno ministarstvo spremno da subvencioniše.

Klaničari i prerađivači mesa u Srpskoj žele da otkupe četiri puta više tovne junadi i trostruko više svinja u odnosu na kvote koje je resorno ministarstvo spremno da subvencioniše s ciljem stabilizacije tržišta i zaštite domaćih farmera.

Zbog pada potražnje za mesom i nemogućnosti izvoza tokom pandemije virusa korona, Vlada RS obezbijedila je tri miliona KM za hitan otkup stoke sa domaćih farmi, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS početkom prošle sedmice pozvalo je klaničare i prerađivače mesa sa sjedištem u RS da iskažu interes za otkup 6.000 grla domaće junadi minimalne težine 600 kilograma i 10.000 domaćih svinja minimalne težine 110 kilograma.

Zainteresovani su prijave trebalo da dostave do petka u 16 časova, a minimalne količine za koje je otkupljivač mogao iskazati zainteresovanost nisu smjele biti manje od 200 grla junadi, odnosno 500 svinja za period otkupa od tri mjeseca.  

Vršilac dužnosti direktora Agencije za agrarna plaćanja RS Predrag Sladojević istakao je da se na poziv prijavilo 25 otkupljivača.

"Oni su izrazili želju za otkupom 26.000 komada junadi i negdje oko 30.000 svinja, što je znatno više od kvota koje smo objavili. Uprkos velikom interesovanju, nećemo moći ugoditi svim željama, s obzirom na raspoloživa sredstva, jer je Vlada RS donijela zaključak da će izdvoji dva miliona maraka za otkup junadi i milion KM za otkup svinja", rekao je Sladojević. 

On je istakao da je resorno ministarstvo kroz mjeru interventnog otkupa uzgajivačima obezbijedilo zagarantovanu cijenu.

"Junad će se otkupljivati po minimalnoj cijeni od 3,80 KM po kilogramu, dok će se se kilogram svinjetine plaćati 2,8 KM", naveo je Sladojević. 

Vlasnik i direktor banjalučkih mesnica “Kod Laze” Lazo Šešić iskazao je interesovanje za otkup 400 junadi i 1.500 svinja.

"Budući da će otkup trajati do kraja oktobra, to su neke kvote koje realno možemo realizovati, ali opet sve zavisi od potražnje na tržištu. Nastojaćemo da ispunimo kvote i pomognemo domaće uzgajivače", kaže Šešić. 

On je istakao da su otkupne cijene koje ministarstvo garantuje farmerima previsoke, s obzirom na smanjeno poslovanje prethodnih mjeseci.

"Cijene jesu nešto više, ali ne možemo gledati ni samo sebe. Moramo pomoći i stočare, koji, ako jednom ugase proizvodnju, kasnije teško mogu da je pokrenu. Trenutno su u vrlo nezavidnoj situaciji, tako da ova mjera Ministarstva poljoprivrede stiže u pravi čas", navodi Šešić.

Na poziv se prijavilo i trebinjsko preduzeće”TDS Terana”.

"Prijavilo smo otkup 200 junadi i 500 svinja, jer je u zahtjevu bilo navedeno da je to minimalno, međutim, neke naše realne tromjesečne potrebe su oko stotinjak junadi, budući da mjesečno koljemo od 35 do 40 bikova, ali vidjećemo šta će biti i koliko će nam odobriti", ističe vlasnik i direktor preduzeća “TDS Terana” Savo Terana i dodaje da će zahvaljujući interventnom otkupu uzgajivači dobiti bolju cijenu, a prerađivači mesa subvenciju, tako da će svi biti na dobitku.

Uzgajivači

Uzgajivači stoke u Srpskoj već nekoliko mjeseci muku muče sa slabim plasmanom svinja i junadi na tržište jer je epidemija virusa korona odgodila razne proslave, što je prepolovilo prodaju i napunilo farme.

Predsjednik Udruženja tovljača goveda RS Goran Mitrović rekao je ranije da će mjera resornog ministarstva značajno relaksirati situaciju, te da će im ovaj interventni otkup značiti više od onog zimus, jer je situacija trenutno mnogo gora u odnosu na onu u zimskim mjesecima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti