Održana konferencija "Platforma za nisko - karbonski urbani razvoj LK"

07.08.2020. 16:00 / Izvor: Akta.ba
Održana konferencija 'Platforma za nisko - karbonski urbani razvoj LK'

Održana konferencija "Platforma za nisko - karbonski urbani razvoj Livanjskog kantona".

U okviru projekta "Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj Federacije Bosne i Hercegovine", održana je konferencija "Platforma za nisko - karbonski urbani razvoj Livanjskog kantona" 6. avgusta  u organizaciji udružanja Energis, uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Više od 20 stručnih osoba se sastalo sa ciljem razmjene ekspertize, analize trenutnog stanja u Livanjskom kantonu i potencijala za unaprijeđenje kroz primjenu inovativnih rješenja za nisko - karbonski urbani razvoj.

Bosna i Hercegovina, pod uticajem industrijalizacije, prošla je kroz dinamičan socio-ekonomski razvoj koji je očitovan kroz proces brze i nekontrolisane urbanizacije i nemogućnosti planskih
investicija u stambene zgrade, komunalnu i javnu infrastrukturu. Usljed koncentracije radnih mjesta i migracije stanovništva došlo je do brzog rasta populacije urbanih područja.

Visok stepen naseljenosti, manjak strateškog pristupa razvoju, te manjak svijesti građana o njihovom utjecaju na okoliš rezultirali su trendom rasta stepena zagađenosti. Ovakav trend čini uvođenje koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja efikasnim instrumentom za smanjenje karbonskog otiska i ostalih negativnih okolišnih uticaja, uz poboljšanje uslova života, čineći grad sigurnijim, stabilnijim i održivijim mjestom za život.

Na Platformi za nisko-karbonski razvoj Livanjskog kantona svoje ideje predstavilo je šest stručnih predavača iz uglednih konsultantskih kompanija, internacionalih i nevladinih organizacija, agencija, te ministarstava na kantonalnom i federalnom nivou. Kroz Platformu za nisko- karbonski urbani razvoj Livanjskog kantona, promovisana su tehnički i ekonomski izvodiva nisko-karbonska rješenja u ključnim urbanim sektorima i njihova šira upotreba od strane jedinica lokalne samouprave i privatnog sektora.

SPONZORI PROJEKTA: LANACO, Westport Consulting, Fabrika Cementa Lukavac

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti