Filipović: Spremni smo da preradimo dodatnih 8.000 tona povrća

10.08.2020. 12:01 / Izvor: SRNA
Filipović: Spremni smo da preradimo dodatnih 8.000 tona povrća

Pašalić je naglasio da je Vlada stimulisala stanovništvo da u vrijeme epidemije virusa korona zasije više površina, te da nije fer sada ne otkupiti viškove

Kapaciteti prehrambeno-prerađivačke industrije "Sava Semberija" spremni su da prerade dodatnih 8.000 tona povrća, bez obzira na to da li poljoprivredni proizvođači imaju sklopljen ugovor sa ovom kompanijom, rekao je Srni direktor tog preduzeća Stevo Filipović.

Pozdravljajući odluku Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva da subvencioniše otkup povrća od domaćih poljoprivrednih proizvođača sa područja RS-a, Filipović je istakao da je "Sava" spremna za ovaj posao i da će nastojati da preradi količinu koja bude dovezena.

"Ovo je velika stvar za poljoprivredne proizvođače. Svi znamo da, zbog globalnog problema izazvanog virusom korona, ne rade mnogi hoteli i restorani, te da je mogućnost plasmana tih proizvoda svedena na minimum. Mi smo tu da sve tržišne viškove koji nam budu dovezeni otkupimo i preradimo u finalni proizvod", naveo je Filipović.

On je izrazio nadu da će to biti učinjeno na obostrano zadovoljstvo domaćih poljoprivrednih proizvođača i "Save", kao prerađivača koji je spreman da preuzme i preradi tržišne viškove, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je Vlada Republike Srpske nizom mjera na samom početku epidemije u martu podsticala da se sadi na što većim površinama.

"U ovoj situaciji izlaze i sa subvencijom za otkup, čine pravu stvar da bi te količine bile prerađene, a da ne završe kao ranije neke kulture koje su morale biti zaoravane, poput kupusa", rekao je Filipović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da otkup povrća u RS-u , koji će obezbijediti Vlada, počinje danas, te da se očekuje da bi moglo biti otkupljeno do 20.000 tona.

Pašalić je naglasio da je Vlada stimulisala stanovništvo da u vrijeme epidemije virusa korona zasije više površina, te da nije fer sada ne otkupiti viškove

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti