Fabrika "R-S Silicon" ugasila proizvodnju, 150 radnika poslato kući

13.08.2020. 12:34 / Izvor: capital.ba
Fabrika 'R-S Silicon' ugasila proizvodnju, 150 radnika poslato kući

Radnici će ovaj mjesec primiti punu platu, ali sledeći mjesec ili više ukoliko ne počne proizvodnja, koverta će biti znatno tanja.

Italijanska fabrika „R-S Silicon“ u Mrkonjić Gradu, koja proizvodi silicijum metal, prekinula je rad i poslala više od 150 radnika na kolektivni godišnji odmor.

Radnici će ovaj mjesec primiti punu platu, ali sledeći mjesec ili više ukoliko ne počne proizvodnja, koverta će biti znatno tanja.

Samo manji broj radnika je ostao angažovan na čišćenju fabrike nakon gašenja proizvodnje i na pripremi za eventualno pokretanje pogona kada se za to steknu uslovi. Oni sa kojima smo razgovarali ističu da je moguće da proizvodnja krene u septembru, međutim u opštini kažu da je već za idući mjesec planirano da radnici idu „na čekanje“ na kojem će dobijati 70 odsto plate.

Prema riječima načelnika Odjeljenja za privredu i finansije u opštini Mrkonjić Grad Tomislava Todorovića proizvodnja je obustavljena jer „R-S Silicon“ nije više mogao izvoziti robu na međunarodno tržište zbog pandemije virusa korona.

"Ono što je nama poznato jeste da radnici idu na kolektivni godišnji odmor ovaj mjesec, a jedan mjesec će ići „na čekanje“, gdje će primiti 70 odsto plate. To opet daje neku nadu da ljudi neće završiti na ulici, te da će nakon toga opet početi raditi. Firma je proizvela velike zalihe, te ne može da ih isporučuje zbog generalne krize na svjetskom tržištu, njihovih partnera i pada potražnje njihove robe", rekao je Todorović za portal Capital.

On ističe da „Silicon“ predstavlja stratešku firmu za opštinu Mrkonjić Grad, koja zapošljava preko 150 ljudi, koji su uredno primali plate, imali plaćene poreze i doprinose.

Fabriku „R-S Silicon“ osnovala je italijanska kompanija „Metalleghe“ 2015. godine kao rezultat saradnje Italije i Republike Srpske i sjednište joj je u selu Bjelajce, nadomak Mrkonjić Grada.

Tada je saopšteno da će proizvodni kapacitet ove kompanije biti 18 hiljada tona silicija, te da će kompletna proizvodnja biti plasirana na tržište EU.

Iako je prvih godina svog poslovanja fabrika bilježila dobit, prošlu godinu završili su u minusu od 7,7 miliona maraka.

Tokom 2017. godine, Evropska komisija pokrenula je istragu protiv BiH zbog sumnje da su kompanije iz ove zemlje koje izvoze silicij damping cijenama ugrozile tržište Evropske unije, objavio je tad Žurnal.

Pod istragom su bile dvije kompanije iz BiH, BSI Jajce i R-S Silicon iz Mrkonjić Grada. Obje kompanije su dio italijanske grupacije Metalleghe.

Prijavu protiv njih podnijele su španska Ferroatlantica i francuski Ferropem. Oni u svojoj prijavi dostavljenoj u novembru te godine tražili da se uvedu antidamping mjere na period od 5 godina.

Pod istragom su bile u periodu od 1. oktobra prošle do 30. septembra 2017. godine.

Međutim, te optužbe su poslije nekog vremena odbačene.

Stanovnici Mrkonjić Grada se od pokretanja proizvodnje silicijuma žale na zagađenje okoline.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti