Šajić: U saradnji sa institucijama stvoriti što bolji poslovni ambijent

14.08.2020. 07:33 / Izvor: SRNA
Šajić: U saradnji sa institucijama stvoriti što bolji poslovni ambijent

Šajić je rekao da je ugostiteljima od velikog značaja produženo radno vrijeme pogotovo u gradovima.

Udruženje poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske "Horeca RS" u saradnji sa svim institucijama Srpske pokušava da stvori što bolji poslovni ambijent za ovu djelatnost, izjavio je predsjednik ovog udruženja Dalibor Šajić.

Predstavnici ovog udruženja jučer su održali sastanak sa ugostiteljima i turističkim radnicima sa područja Hercegovine na kojem je razgovarno o aktivnostima i ciljevima Udruženja, kao i o problemima sa kojima se suočavaju turizam i ugostiteljstvo u Srpskoj, posebno u vrijeme pandemije virusa korona.

Šajić je naveo da je ovo prvi put na nivou Republike Srpske da uz podršku resornog ministarstva pokušavaju da oforme organizaciju koja će predstavljati sve ljude iz ovog sektora pri Uniji poslodavaca.

On je ukazao da se ugostiteljstvo suočava sa nedostatkom turista, što se posebno osjeti u Banjaluci, Bijeljini, ali i nekim lokalnim zajednicama u unutrašnjosti.

Šajić je rekao da je ugostiteljima od velikog značaja produženo radno vrijeme pogotovo u gradovima koji su u mediteranskoj klimi, kao što je Trebinje, istakavši da turisti ne troše novac samo u sektoru turizma, već i u trgovinama i u svim ostalim granama.

On je naveo da je, prema zvaničnim podacima koje su dobili od Poreske uprave Republike Srpske, do jula bilo otpušteno 1.140 radnika u ovom sektoru, od kojih najviše u restoranima i u hotelima.

"Pokušavamo da opstanemo i sa našim radnicima da što manje osjetimo sve ove teškoće koje je pandemija izazvala", rekao je Šajić.

Član Udruženja turističkih radnika Republike Srpske Radoslav Kapor istakao je da su se prvi put okupili ugostitelji na području Hercegovine, te da će uputiti određene zahtjeve prema Vladi Republike Srpske.

"Pad prometa je veoma veliki, a jedina borba je što više zadržati radnu snagu. Cilj Udruženja je da poslujemo i da se održe radna mjesta", rekao je Kapor.

On je naveo da su među zahtjevima koje će ovo udruženje uputiti Vladi Srpske da se produži radno vrijeme ugostiteljskih objekata bar do 24 časa, da se snize doprinosi radnicima, te kao značajnu stavku istakao da je neophodno da ugostitelji plaćaju cijenu električne energije kao domaćinstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti