Kanton Sarajevo kreće u nabavku vakcina protiv sezonske gripe

14.08.2020. 10:24 / Izvor: hayat.ba
Kanton Sarajevo kreće u nabavku vakcina protiv sezonske gripe

Nabavka besplatnih vakcina na području Federacije BiH je centralizirana.

Zbog pandemije izazvane koronavirusom mnogi sa zebnjom očekuju dolazak jeseni i zime, jer oni nose i povećan broj respiratornih infekcija zbog prehlada i sezonske gripe. Epidemiolozi na to upozoravaju od početka juna, a kako bismo kraj godine dočekali spremniji, preporučuje se vakcinisanje protiv sezonske gripe.

Nabavka besplatnih vakcina na području Federacije BiH je centralizirana, i ona se obavlja preko katonalnih fondova zdravstvenog osiguranja, odnosno kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, zavisno ko u kom kantonu provodi tender.

Raspisan tender za nabavku vakcina

Za nabavku vakcina u Kantonu Sarajevo nadležan je Zavod zdravstvenog osiguranja, koji su, kako su nam kazali, 3. augusta pokrenuli cijeli postupak.

"U skladu sa procijenjenom vrijednosti nabavke od 300.000 KM bez PDV-a, sve će se provesti putem Otvorenog postupka. Planirana je minimalna nabavka od 18.800 komada vakcina za period od dvije godine, tj. za sezonu 2020/2021. i 2021/2022. Otvaranje ponude zakazano je za 11. septembar", kazali su u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH već je raspisao tender za nabavku 8.500 doza vakcina, koje će, kaže dr. Sanjin Musa, Šefa službe za epidemiologiju, prije svega biti namijenjene, zdravstvenim radnicima.

"Ovom brojkom za otprilike 30 posto povećali smo broj doza, ako uzmemo da je godišnja nabavka po kantonima oko 30.000 doza vakcine. Naravno, tu su još i vakcine (7.000 do 8.000) koje su u komercijalnoj prodaji i koje građani mogu kupiti", navodi Musa.

U Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo kažu kako su, zbog trenutne situacije sa pandemijom i opterećenja zdravstvenog sistema koji se očekuje u sezoni gripe, sugerisali da se ove godine nabave veće količine vakcina.

Pored nabavke od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, i Komisija za unapređenje vakcinacije u KS, koja djeluje pri Ministarstvu zdravstva KS, također je uputila dopis Ministru zdravstva s preporukom nabavke još dodatnih količina vakcine protiv gripe za građane KS starije od 65 godina i hronične bolesnike.

Podaci koji dolaze iz Kine govore da je moguća koinfekcija virusom gripe i COVID-19

Prema riječima Muse, pogrešno je podcjenjivati rizik od gripe.

"Ono što znamo, jer se između ostalog bavimo i nadzorom nad gripom, jeste da su iz godine u godinu kapaciteti intenzivnih njega od početka desetog mjeseca tekuće, do petog naredne godine, popunjeni pacijentima koji su hospotalizirani zbog komplikacija izazvanih virusom gripe. U ovoj sezoni to će biti poseban izazov zbog prisustva i COVID-19, jer podaci koji nam dolaze iz Kine govore da je moguća koinfekcija, odnosno istovremena infekcija i jednim i drugim virusom", naglašava Musa.

Sastav vakcine protiv gripe određuje se, kaže Musa, na godišnjem nivou, zavisno od toga koji tipovi virusa cirkuliraju tokom te sezone.

"Mi koristimo tzv. četverovalentnu vakcinu protiv influence A i B i to za dva podtipa i za A i za B. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obično u februaru proizvođačima daje sastav vakcine protiv gripe koja važi za tu godinu, a njima je otprilike potrebno od četiri do šest mjeseci da je proizvedu. Ako uzmemo u obzir i proces isporuke, vakcina bi trebala biti u našoj zemlji već u oktobru, a onda bi distribucija, odnosno vakcinacija trebala uslijediti u drugoj polovini oktobra ili početkom novembra", objasnio je Musa, prenosi Hayat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti