Sredstva od MMF-a uplaćena na depozitni račun za javne prihode KS

14.08.2020. 14:34 / Izvor: Akta.ba
Sredstva od MMF-a uplaćena na depozitni račun za javne prihode KS

Iz sredstava od MMF-a će biti formiran kreditno-garantni fond.

"Sredstva od  Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrena za hitnu pomoć BiH radi konsolidacije stanja u zdravstvenom sektoru i pomoć ekonomiji u suočavanju s epidemijom korona virusa i bolesti COVID-19 danas su uplaćena na depozitni račun KS", saopštio je ministar finansija KS Jasmin Halebić.

Novac je već ranije uplaćen na račun Centralne banke BiH, ali je za raspodjelu na niže nivoe vlasti bilo potrebno da Vijeće ministara donese odluku o raspodjeli sredstava.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je raspodijelilo sredstva u skladu s odlukom Fiskalnog vijeća BiH, potpisanim Pismom namjere i Memorandumom o razumijevanju u sljedećim omjerima: 37,5 posto za bh. entitet RS, 61,5 posto za entitet FBiH (s deset kantona), a novac koji pripada Federaciji podijelio je se na način da 50 posto ostaje na federalnom nivou, a 50 posto dijeli se kantonima, od svojih iznosa FBiH i RS su odvojili jedan posto za Brčko Distrikt.

Danas, 14. avgusta, Ministarstvu finansija KS je s nivoa FBiH doznačen iznos od 36.178.423,00 KM na depozitni račun za javne prihode KS.

Najveći dio tog iznosa planiran je kao finansijska podrška od 20 miliona KM za privredu i to u vidu isplate dijela plata radnicima čija su preduzeća pretrpjela značajno smanjenje prihoda u proteklih nekoliko mjeseci.

Sredstva su također namijenjena i za podršku industrijskoj proizvodnji, zapošljavanju mladih te servisiranju dugova nastalih iz ranijeg perioda.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić je ranije najavio da će iz sredstava od MMF-a biti formiran kreditno-garantni fond, a kriterije za njegovu implementaciju će utvrditi Vlada KS.

Do kraja tekuće ili početkom sljedeće godine, zavisno od vremena potpisivanja memoranduma o razumijevanju za program makrofinansijske pomoći (MFA) između BiH i Evropske komisije u ime EU, BiH očekuje 250 miliona €, što je najveći iznos sredstava od svih zemalja iz regiona.

Ovaj sporazum je dio paketa MFA-a od tri milijarde eura za deset partnera za proširenje i susjedne države, čiji je cilj ublažavanje očekivane recesije zbog pandemije koronavirusa. Ukoliko bi se u septembru za BiH uspjeli okončati memorandum i ugovor, prva tranša koja predstavlja polovinu iznosa (125 miliona €) bi bila doznačena krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Druga tranša išla bi po ispunjenju određenih uslova.

(Foto: BHRT)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti