Vlada RS-a donijela Odluku o primjeni odredaba posebnih kolektivnih ugovora

17.08.2020. 14:13 / Izvor: Akta.ba
Vlada RS-a donijela Odluku o primjeni odredaba posebnih kolektivnih ugovora

Odluke su donesene zbog toga što prestaju da važe odredbe Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske na današnjoj, 13. posebnoj sjednici, donijela je Odluke o: primjeni odredaba Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave Republike Srpske i Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim službama Republike Srpske do 30. 06. 2021.godine.

Odluke su donesene zbog toga što prestaju da važe odredbe Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave Republike Srpske dana 19.08.2020.godine, a odredbe Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim službama Republike Srpske dana 24.08.2020. godine.

Naime, u zakonom predviđenom roku nisu stvoreni uslovi za početak  pregovora Vlade sa reprezentativnim sindikatima u oblasti uprave i javnih službi u vezi produženja primjene, izmjena i dopuna postojećih ili zaključivanja novih posebnih kolektivnih ugovora za zaposlene u organima uprave i javnim službama Republike Srpske, jer reprezentativni sindikati u ovim oblastima nisu obrazovali odbor za pregovore u skladu sa odredbom člana 242. Zakona o radu („Službeni glasnik Republike Srpske", br. 1/16 i 66/18), kao druga ugovorna strana.

Imajući u vidu da bi prestankom primjene posebnih kolektivnih ugovora došlo do smanjenja obima prava i gubitka prava radnika utvrđenih tim kolektivnim ugovorima, Vlada Republike Srpske, u cilju očuvanja tih prava, donijela je Odluku o primjeni odredaba posebnih kolektivnih ugovora za zaposlene u organima uprave i javnim službama Republike Srpske do 30.06.2021.godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti