Grad Mostar nudi pola miliona KM za zbrinjavanje 600 tona mulja

20.08.2020. 12:56 / Izvor: Akta.ba
Grad Mostar nudi pola miliona KM za zbrinjavanje 600 tona mulja

Grad Mostar raspisao je javni tender za zbrinjavanje 600 tona mulja sa postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Grad Mostar raspisao je javni tender za zbrinjavanje 600 tona mulja sa postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, saznaje Akta.ba.

Prema podacima, predmet nabavke je količina mulja iz hale za sušenje mulja, koja procjenjeno iznosi oko 545,5 m3 ( 600 t) te koji po laboratorijskim analizama pripada 19 08 05 muljevi od obrade komunalnih otpadnih voda.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 500.000,00 KM.

U tenderu je navedeno i da je Ministarstvo okoliša i turizma FBiH naručilo tri laboratorijske analize karakteristika mulja.

Analiza iz 2019. godine, koju je uradio Federalni zavod za agropedologiju, navodi da je sadržaj teških metala referentnim vrijednostima, dok je sadržaj organskih opasnih i štetnih tvari bio iznad referentnih vrijednosti.

 

Ipak, prema zadnjoj analizi koju je uradila akreditovana labaratorija "EUROINSPEKT CROATIAKONTROLE"  gdje su uzorke mulja uzeli sa FZZAP-om,  sadržaj ovih metala i spojeva je ispod dozvoljenih vrijednosti.

Grad Mostar u tenderu navodi i da je ovo početna faza trajnog procesa konačnog zbrinjavanja mulja sa PPOV Mostar.

Građevinska faza izgradnje PPOV i ugradnje opreme je završena u lipnju 2017. god. te se nakon odgode od godinu dana nastavila faza probnog rada postrojenja, koja još uvijek traje.

Navodi se kako tokom probnog rada kao produkt razgradnje otpadnih voda nastaje djelomično dehidrirani mulj sa 19-20 posto suhe tvari koji je trenutno zbrinut  na samoj lokaciji postrojenja, odnosno na platou za sušenje mulja i hali za privremeno odlaganje mulja.

Trajanje ugovora je šest mjeseci, a krajni rok za ponude je 6. oktobar.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti