Plate najniže u Kupresu, Jezeru i Donjem Žabaru

21.08.2020. 08:09 / Izvor: Nezavisne novine
Plate najniže u Kupresu, Jezeru i Donjem Žabaru

Najniže isplaćene plate prošle godine bile su u Kupresu, Jezeru i Donjem Žabaru.

Najniže isplaćene plate prošle godine bile su u Kupresu, Jezeru i Donjem Žabaru, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U Kupresu je u prosjeku lani zarađivana tek 551 marka mjesečno, u Jezeru su radnici dobijali 605 KM, a marku više, odnosno 606, isplaćivano je u Donjem Žabaru.

Gojko Šebez, načelnik Opštine Kupres, kaže da je u toj lokalnoj zajednici zaposleno oko 65 radnika, od čega dio radi u opštinskoj administraciji i Šumariji, a ostatak je u privatnom sektoru.

"Teško je komentarisati zašto su plate tako niske. Mi u opštini uplaćujemo sa svim doprinosima, u skladu sa zakonom. A šta privatnik radi i kako radi, ja to ne bih komentarisao. Vjerovatno je puno tu minimalnih plata pa se onda dođe do takvog prosjeka", ističe Šebez u izjavi za "Nezavisne novine".

Snežana Ružičić, načelnica Jezera, ispričala nam je da imaju vrlo male resurse. Spadaju tu, ističe ona, ribogojilište, dva pravna subjekta koja obrađuju drvo te mali broj samostalnih ugostiteljskih i trgovačkih radnji. Po riječima Ružičićeve, industrijska zona u Jezeru zarobljena je od strane jedne firme.

"Tako da nismo uspjeli da privučemo investitore koji bi investirali na području opštine Jezero. Dakle, 24 dunuma industrijske zone je zaraslo u korov", navela je Ružičićeva za "Nezavisne", dodajući da su ipak na pomolu nove investicije, pa su tako u toku pregovori o mogućoj izgradnji hotela.

Nikola Đokanović, načelnik opštine Donji Žabar, kaže da je u pitanju seoska sredina te da se građani uglavnom bave poljoprivredom pa tako dopunjavaju manjak svojih prihoda.

"Naravno, imamo i firme. Bave se, recimo, tovom junadi, proizvodnjom konzumnih jaja, a imamo i asfaltnu bazu i tako dalje. Opština Donji Žabar na godišnjem nivou u državnu kasu 'ubaci' 69 miliona KM PDV-a. Imamo dobrih privrednika koji dobro kotiraju čak i na evropskom tržištu", napominje Đokanović, koji priznaje da plate ipak nisu evropske.

Na pitanje kakav je njegov komentar na to što sindikalna potrošačka korpa trenutno košta oko 1.920 maraka, dok je u Donjem Žabaru lani zarađivano tek 606 KM, on je istakao da mnogo komentara nema.

"Htio sam da pomognem građanima kako bismo vratili određeni dio PDV-a te omogućili podsticaje na njihov trud, ali to nismo uspjeli", kaže Đokanović za "Nezavisne novine".

Osim Kupresa, Jezera i Donjeg Žabara, još u 20 opština u Srpskoj tokom prošle godine prosječne isplaćene plate nisu premašile 800 maraka.

Na spisku su Berkovići (794), Bileća (735), Vukosavlje (696), Derventa (781), Sokolac (796), Kostajnica (719), Kotor Varoš (789), Krupa na Uni (758), Laktaši (796) i Lopare (743).

U red opština gdje su plate bile niže od 800 maraka spadaju i Milići (753), Petrovo (765), Prnjavor (773), Ribnik (764), Rogatica (747), Teslić (709), Han Pijesak (779), Čelinac (728), Šekovići (724) te Šipovo (742).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti