Vinari zbog slabog plasmana punih podruma dočekuju berbu

24.08.2020. 07:47 / Izvor: Nezavisne novine
Vinari zbog slabog plasmana punih podruma dočekuju berbu

Vinogradari smatraju da je neophodna pomoć države da bi bili zaštićeni domaći proizvođači, kako tržište ne bi preplavilo grožđe iz uvoza.

Pandemija virusa korona, kao i dozvoljeni uvoz grožđa iz inostranstva zaustavili su plasman vina, zbog čega domaći vinari u BiH ovogodišnji rod neće imati gdje da skladište, te, kako kažu, punih podruma dočekuju novu berbu.

Vinogradari smatraju da je neophodna pomoć države da bi bili zaštićeni domaći proizvođači, kako tržište ne bi preplavilo grožđe iz uvoza.

"Vinari u BiH tražili su od nadležnih institucija da se zabrani uvoz grožđa iz inostranstva, da bi se na taj način pomoglo vinogradarskoj privredi da se izvuče iz teške situacije koja je pogodila ovaj sektor usljed pandemije izavane virusom  korona", rekao je  za "Nezavisne" Radovan Vukoje, član Udruženja vinara istočne Hercegovine "Vinos" i vlasnik Vinarije "Vukoje".

"Tražili smo od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da uvedu zabranu za uvoz grožđa, ali oni nisu imali za to sluha. Samo su naložili da se pojača inspekcijski nazor nad uvozom tog grožđa", kazao je Vukoje.

Prema njegovim riječima, Udruženje vinara Hercegovine "Vinos" se obraćalo i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sa zahtjevom da se pomogne vinogradarima.

"Nadležno ministarstvo nije nam se nijednom obratilo, dok  druge države pomažu rješavati probleme koje imaju vinari. Ovdje se ne događa ništa kako bi se pomoglo ljudima u ovome poslu da prežive ovu godinu", kazao je Vukoje.

"Što se tiče roda, mi smo ove godine imali zelenu berbu da smanjimo prinose", ističe Vukoje.

Iz Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede RS, s druge strane, "Nezavisnim" su rekli da na njihovu zvaničnu adresu nije stigao upit ovog udruženja.

Dragan Anđelić, vlasnik Vinarije "Anđelić" iz Trebinja, kaže da je plasman vina u proteklim mjesecima bio potpuno zamrznut.

"Turizam je stao, ugostiteljski objekti su bili zatvoreni, a svoja vina nismo mogli plasirati ni u inostranstvo. Naši partneri iz Kine su javili da do daljeg ne treba da očekujemo narudžbu. Vjerujem da situacija ni za godinu neće biti normalizovana", rekao je Anđelić.

Naglasio je da svi koji imaju ozbiljne vinarije imaju i vinograde, te velike probleme, zato što berba samo što nije počela, a oni ne uspijevaju prodati vino.

"Zemlje regiona subvencionišu i proizvodnju grožđa i izvoz, tako da mi njima ne možemo biti konkurencija. Nismo u ravnopravnom položaju sa okruženjem i to je veliki problem", rekao je Anđelić.

Željko Jungić, vlasnik Vinarije "Jungić" iz Čelinca, ističe da je ovogodišnji  prinos smanjen za nekih 20 odsto.

"Nema slavlja ni vjenčanja, tako da je pad prodaje očekivan. Tek poneku flašu vina prodali smo u marketima, ali je to nedovoljno i punih sudova dočekaćemo berbu, a onda nećemo znati gdje sa novim grožđem", rekao je Jungić.

Dodao je da su imali ugovor sa klijentima iz Brazila za izvoz vina, ali, kako kaže, trenutno je sve u stanju mirovanja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti