Izvještaj za EU: Mjere FBiH i RS-a zbog koronavirusa neće sačuvati radna mjesta

25.08.2020. 08:47 / Izvor: Akta.ba
Izvještaj za EU: Mjere FBiH i RS-a zbog koronavirusa neće sačuvati radna mjesta

Navodi se i kako su prava radnika iz realnog sektora slabo zaštićena i u FBiH i u RS-u.

Izvještaj Evropske socijalne političke mreže za Europsku uniju tvrdi da mjere sprovedene uslijed pandemije koronavirusa možda neće biti dovoljne da sačuvaju radna mjesta u Bosni i hercegovini.

Navodi se da su FBiH i RS usvojile niz mjera kako bi stabilizovali ekonomiju zbog posljedica koronavirusa, a neke su posebno ciljale na spriječavanje gubitka posla.

Prema izvještaju, broj nezaposlenih je između februara i maja ove godine porastao za 4,6 posto i broj zaposlenih smanjen za 2,8 posto.

Mjere su ukinute u maju 2020. godine, ali kako se navodi, ekonomski efekti očekuju se da će trajati tokom ove ili do početka 2021. godine.

Iako je broj zaposlenih manji u RS-u, veći broj gubitaka posla u FBiH prepisuju se upravo kasnom odgovoru Federalne vlade koji su tzv. Korona zakon usvojili tek u maju, navodi se u izvještaju.

Vlada RS-a je reagovala brže i u formulisanju odluka za ublažavanje krize, te su usvojeni i prijedlozi sindikata.

"U FBiH je kriza iznijela na vidjelo slabost socijalnog dijaloga", navodi se u saopštenju, jer se predstavnici sindikata ne slažu sa izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Navodi se i kako su prava radnika iz realnog sektora slabo zaštićena i u FBiH i u RS-u, te preovlađavaju nesigurni radni uslovi, koje trenutna kriza može dodatno pogoršati.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti