Opštini Derventa nedostaje radne snage

26.08.2020. 08:36 / Izvor: Glas Srpske
Opštini Derventa nedostaje radne snage

Derventa ima 824 privredna subjekta.

Načelnik Opštine Derventa Milorad Simić govorio je o suficitu koji ova Opština ostvaruje, nedostatatku radne snage i povećanoj potražnji za stanovima.

Derventa je, kako on kaže, ispunila sve uslove te očekuju da bi u septembru trebali dobiti status grada.

Naglasio je da ova lokalna zajednica ima najveću stopu zaposlenosti u Srpskoj koja je veća i od prosjeka RS, kao i najveću stopu izvoza po glavi stanovnika u regionu.

"Imamo 824 privredna subjekta te smo najveća asocijacija stranog kapitala sa tendencijom rasta", rekao je Simić za “Glas Srpske”.

Na pitanje da li je pandemija virusa korona uticala na povećanje broja nezaposlenih u Derventi, kaže da nije.

"Mi na neki način možemo reći da nemamo nezaposlenih. Domaća, ali i strana preduzeća stalno se razvijaju, zbog čega zapošljavaju kako domaće stanovništvo, tako i ono iz okolnih sredina. Mi imamo i problem sa nedostatkom radne snage i već sada dosta mladih ljudi dolazi iz okolnih opština i gradova i na području naše opštine ostaju i prave svoj krov nad glavom. Zbog toga je povećana i potražnja za stanovima", pojasnio je.

Kaže da je recept za uspjeh i dovođenje stranih kompanija upravo domaćnisko ponašanje prema svima.

"Radimo kao u svojoj kući i vodimo o svemu računa na taj način. Nikada nikoga nismo koštali i zakinuli niti smo napravili bilo kome probleme. Kada jedan dođe i vidi da je tako, eto i novog odmah za njim. Transparentnost, valjanost i jedna porodica - to je recept za uspjeh i razvoj naše lokalne zajednice. Tako će biti i dalje", dodaje.

Kao i svaka opština, Derventa također ima probleme, a jedan od njih je putna komunikacija.

"Svoja rješenja o pitanju izlaza na autoput predstavili smo i predstavnicima Srpske i dobili podršku za ta rješenja. Na taj način imali bismo brzu komunikaciju sa Beogradom, Sarajevom i Hrvatskom. Na tome ćemo svakako raditi u idućem periodu", kaže on.

Dodaje da je ovo jedina opština u RS-u koja, od kada postoji revizija u RS-u, dobiva pozitivne revizorske izvještaje.

"Mi imamo najmanju zaduženost od svih opština u Srpskoj. Lako se zadužiti, ali ta lakoća nije prisutna prilikom otplate kredita. Ostvareni suficit od 1,9 miliona maraka čuvamo za ne daj bože i za novim kreditima ne posežemo", poručio je on.

(Foto: Glas Srpske)

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti