Banjalučani najčešće tražili savjete o otkazima, platama i naknadama

27.08.2020. 09:04 / Izvor: Nezavisne novine
Banjalučani najčešće tražili savjete o otkazima, platama i naknadama

Više od 100 usmenih pravnih savjeta dato, te izrađeno 1.202 pismenih podnesaka.

Služba pravne pomoći je u toku ove godine pružila ukupno 2.671 uslugu građanima, u vidu pružanja usmenih pravnih savjeta i izrade pismenih podnesaka, potvrđeno je za "Nezavisne" u Odjeljenju za opštu upravu Grada Banjaluka.

Kako su istakli, od toga su data 1.442 usmena pravna savjeta i izrađena su 1.202 pismena podneska kao što su žalbe, prigovori, prijedlozi, tužbe, zahtjevi i slično.

"Najbrojniji pravni savjeti koji su pruženi odnose se na oblast radnog prava, odnosno pitanja vezana za otkaze ugovora o radu, naknade za slučaj nezaposlenosti, prava vezana za neisplaćene plate, otpremnine i drugo", pojasnili su u resornom odjeljenju.

Sanja Pavlović, načelnica Odjeljenja za opštu upravu, rekla je da su među pravnim savjetima koji su pruženi u toku ove godine bili i oni iz porodično-pravne oblasti, tužbe za razvod braka, alimentacije, žalbe u postupku ostvarivanja prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja.

"Takođe, tu su i prigovori na rješenja o izvršenju u postupku naplate za pružene komunalne usluge, prijedlozi za pokretanje vanparničnog postupka, prijedlozi za donošenje dopunskih rješenja o nasljeđivanju, oduzimanja poslovne sposobnosti, uređenja međa, fizička dioba i druge", naglasila je Pavlovićeva.

Prema njenim riječima, žalbe u ostavinskim postupcima nisu česte i obično se piše prijedlog za ispravku greške u rješenjima o nasljeđivanju.

"Najčešće žalbe se odnose na rješenja donesena u upravnim postupcima, i to žalbe na rješenja Fonda PIO, RUGIPP-a, Fonda za zdravstveno osiguranje, Poreske uprave i drugih", dodala je Pavlovićeva.

Pojasnila je da građani koji imaju prebivalište ili boravište na teritoriji grada pokreću postupak za ostvarivanje prava na pružanje pravne pomoći koju pruža Služba pravne pomoći podnošenjem zahtjeva službeniku ovlaštenom za pružanje pravne pomoći.

"Po zahtjevu građana, Služba pravne pomoći postupa bez odlaganja. Savjeti se daju na licu mjesta, kao i pisani podnesci koji stranke dalje prosljeđuju nadležnim organima na postupanje", rekla je ona.

Prema odluci koju je usvojila Skupština grada krajem 2018. godine, plaćanja su oslobođene kategorije lica u skladu sa Zakonom o administrativnim taksama i aktima Skupštine grada, što uključuje porodice palih boraca, socijalno ugrožene kategorije lica, nezaposlena lica u vezi sa sastavljanjem pismena za zaposlenje, invalidi i civilne žrtve rata za podneske u vezi sa školovanjem

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti