SSSBiH obilježio 115 godina sindikalnog pokreta u BiH

27.08.2020. 13:33 / Izvor: Fena
SSSBiH obilježio 115 godina sindikalnog pokreta u BiH

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) danas je obilježio 115 godina sindikalnog pokreta u BiH.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) danas je obilježio 115 godina sindikalnog pokreta u BiH.

Na konferenciji za novinare u Domu sindikata BiH u Sarajevu predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović je kazao da današnja pozicija sindikata nije zavidna, ali da ova organizacija jasno i precizno iskazuje svoje zahtjeve u interesu radnika.

"Na današnjoj sjednici Predsjedništva SSSBiH ponovili smo da nećemo odstupiti od našeg zahtjeva da minimalna plata treba da bude hiljadu KM. Analizirali smo sve ono što je dosada uradila ekspertna grupa Saveza u vezi naših prijedloga o izmjenama Zakona o radu koje se tiču vanrednih siutuacija i mislim da ćemo, bez obzira na podijeljenost u okviru Saveza samostalnih sindikata, ipak uspjeti nametnuti rješenja koja nisu isključivo u interesu poslodavaca i Vlade, nego koja se tiču i samih radnika", naveo je Šatorović.

Izrazio je uvjerenje da su svojim dosadašnjim aktivnostima, odnosno kao socijalni partneri, doprinjeli da se ne donesu ishitrena rješenja koja bi bila protiv interesa radnika. Radnici u BiH, napomenuo je Šatorović, trebaju da imaju prava kakva zaslužuju i kakva imaju radnici u zemljama EU.    

Jedna od najvećih pobjeda Saveza samostalnih sindikata BiH, kako je istakao Šatorović, jeste opstanak organizacije, ali i imena države u nazivu organizacije.  

Predsjednik Sindikata PPDIVUT Mehmed Avdagić je naveo da je sindikat od osnivanja Glavnog radničkog saveza za BiH 1905. godine do danas zadržao osnovne principe zbog kojih je i osnovan. Prošao je kroz razne burne periode i djelovao u četiri različita državna uređenja.

"Ovaj dan jako je bitan ne samo za sindikalce nego i za cijelu BiH, za sve njene građane obzirom da je sindikat jedan od socijalnih partnera. Od svog nastanka do danas sindikat je imao velikih padova i uspona, a ono što je bio razlog njegovog nastanka u BiH, ne razlikuje se od razloga nastanka sindikata u svijetu. Tokom 115 godina postojanja uspio je zahvaljujući razvijenoj svijesti radnika da se treba nešto činiti kako bi se zaštitila radnička prava i dostojanstven rad", istakao je Avdagić.

Povodom ove godišnjice objavljen je bilten pod nazivom "115 godina Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine" koji obuhvata priču o nastanku i razvoju sindikalnog pokreta na području BiH od 1905. godine do danas i bit će dostupan na web stranici SSSBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti