Praćenje turista tokom boravka u BiH

28.08.2020. 08:26 / Izvor: Oslobođenje
Praćenje turista tokom boravka u BiH

Federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo smatra da se turizam mogao spasiti da su se granice otvorile ranije.

Federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo smatra da se turizam mogao spasiti da su se granice otvorile ranije.

"BiH je interesantna i u jesen i na zimu, tako da je moguće da bi imali, ne onaj priliv turista koji smo imali prošle godine, sigurno da bi ih bilo manje, ali bi omogućili jedan broj turista koji bi pomogli turističkom sektoru. Ono što mi tvrdimo jeste da su naši hotelijeri osposoboljeni i da je Krizni štab FBiH dao upute kako da se ponašaju i kako da se prati put turiste. Naravno, to je možda nedovoljno", kaže ona.

Imat će nekoliko prijedloga u vezi ulaska turista u BiH.

"Ja ću sigurno uskoro na Vladi ići sa jednim novim prijedlogom kako da se prati svaki turista, od prelaska granice tokom njegovog boravka u BiH, s druge strane kako da se turisti pomogne, ukoliko se zarazi, ko je taj ko će mu pomoći. Tako da, mislim da ne bi bio problem da naši hotelijeri i naši krizni štabovi, i mi iz Ministarstva, nadgledamo tu epidemiološku situaciju. Mislim da je ovo bila najgora opcija – zatvaranje granica, odnosno otvaranje prema Evropskoj uniji, ali vidjeli ste da je EU našoj dijaspori da pri povratku moraju biti 14 dana u izolaciji, tako da dosta njih nije ni došlo", kaže ona.

Ipak, navodi kako zemlje poput Albanije i Turske nisu uvodile nikakve restriktivne mjere prema BiH i građanima BiH, dok BiH jeste prema njima.

"Turska također važi za jednu zemlju koja je izuzetno dobro kontrolirala ovu epidemiološku situaciju i imaju po statistikama najmanje zaraženih i najmanji broj umrlih u tom procentu sveukupnom u populaciji", zaključuje ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti