Obuka za 40 proizvođača iz Pelagićeva, Šamca i Donjeg Žabara

28.08.2020. 08:47 / Izvor: SRNA
Obuka za 40 proizvođača iz Pelagićeva, Šamca i Donjeg Žabara

Dio obuke "Aktuelni problemi u proizvodnji paradajza, paprika i krastavaca u plasteničkoj proizvodnji".

Četrdeset poljoprivrednih proizvođača iz Šamca, Pelagićeva i Donjeg Žabara dio su obuke "Aktuelni problemi u proizvodnji paradajza, paprika i krastavaca u plasteničkoj proizvodnji", koju realizuje Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ovi poljoprivredni proizvođači su početkom godine učestvovali u realizaciji IFAD projekta, dok je obuka počela sinoć u Obudovcu.

Stručni savjetnik pri Ministarstvu poljoprivrede, Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Slađana Berić Tovirac rekla je da se poljoprivredni proizvođači na osnovu ove obuke upoznaju o najvažnijim osnovama plasteničke proizvodnje i mogućnosti rješavanja određenih problema na koje nailaze tokom tog procesa.

"Imamo postojeće prbleme sa prouzrokovačima biljnih bolesti. U ovakvoj godini imamo više problema sa napadom insekata, sa pojavom određenih karantinskih insekata. Moramo više pažnje obratiti na pojavu tute apsolute u plastenicima, koja od polovine jula već primijetno pravi probleme", rekla je Tovirčeva.

Tovirčeva je navela da je cilj projekta, osim plastenika, bilo obezbijeđivanje dijela proizvodnog paketa u smislu repromaterijala za proizvodnju, kako bi proizvođači na početku imali obuku i sva sredstva koja bi usmjerili u prozvodnju i proširenje kapaciteta plasteničke proizvodnje.

"Značajno je da je kroz ovaj projekat realizovano više od 5.000 novih kvadrata plasteničke proizvodnje, a edukacije je neophodna. Osim ovih mjera koje Jedinica za projekte sprovodi, krajem jula se pojavila još jedna povoljnost za naše poljoprivredne proizvođače", rekla je Tovirčeva.

Ona je pojasnila da je riječ o internet platformi "Plodovi sela", čiji je rad odobrio ministar poljoprivrede, a koja je omogućila prezentovanje proizvoda poljoprvrednih proizvođača i bolje uvezivanje kupcem.

"Ova internet platforma omogućila je uvezivanje proizvođača sa područja Posavine, tako da je, za cijelu dobojsku regiju, uključeno nešto više od 40 proizvođača", rekla je Tovirčeva.

Tovirčeva je pozvala sve zainteresovane proizvođače da se uključe i iskoriste ovu priliku, jer je internet platforma besplatna i omogućava onlajn poziciju, odnosno promociju njihovih proizvoda i pojavu u regionalnom sistemu prodaje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti