Kako u doba korone privući investitore?

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kako u doba korone privući investitore?

Pandemija koronavirusa negativno se odrazila na priliv stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu.

28.08.2020. 11:47 / Izvor: Federalna.ba

Pandemija koronavirusa negativno se odrazila na priliv stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu. Statistika je zabrinjavajuća, pa i ona Svjetske banke o lakoći poslovanja. Izvještaji govore kako je naša zemlja ponovo pogoršala svoju poziciju. Nalazi se na 90. mjestu. Ima li šanse za napredak i kako u doba korone privući investitore? Ima, a evo i odgovora kako.

Prilivi direktnih investicija u Bosnu i Hercegovinu za prvi kvartal ove godine iznosili su 243,2 miliona maraka. To je za 3,4% manje u odnosu na isti period prethodne godine. Brojke nimalo ohrabrujuće. No nadležni zasad ne poduzimaju ništa konkretno. Za razliku od njih struka nudi rješenja.

"Sugerisao bih veću aktivnost svih organa. Kucajte na vrata, pozivajte, šaljite mejlove, najavljujte se, telefonirajte itd. Ali s druge strane i priprema programa koji, eventualno, mogu biti atraktivni za strane investitore", poručuje Muris Čičić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Agencija za unapređenje stranih investicija u maju je provela online anketu s postojećim ulagačima. Njih 50% potvrđuje nastavak planiranih investicija u BiH koje su dogovorene i prije COVID-19. Četrdeset posto će odgoditi planirane investicije. Dvije kompanije planiraju premještaj izvan BiH, a jedna će potpuno obustaviti investicione aktivnosti. Sudeći prema ovoj anketi, očigledno je da značajnih ulaganja neće biti ni do kraja godine.

"Objektivno, kao ekonomija, uradili smo najmanje za našu privredu u odnosu na sve ostale zemlje u regionu. Sukladno tome ne možemo ni očekivati da ćemo imati neki porast uopće investicija, a kamoli direktnih stranih ulaganja", ističe Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH.

I prije pandemije koronavirusa Bosna i Hercegovina nije se mogla pohvaliti značajnim stranim ulaganjima. Posljednjih desetak godina ona su na niskom nivou. Na još nižem, čini se, bit će nakon pandemije. No, upućeni tvrde da je svaka kriza i šansa.

"Predviđa se da će se u Evropi i svijetu, poslije ove krize, okrenuti regionalnim investicijama, da će se raditi na regionalnoj saradnji. To može biti prilika za BiH u slučaju da zemlje EU, koje su naši glavni partneri, presele svoju proizvodnju iz zemalja Azije i Afrike na naše područje. Mi to možemo vidjeti ko šansu", smatra Belma Hasić, predstavnica Sektora za makroekonomski sistem VTKBiH.

Neophodno je, zaključuju naši sagovornici, konstantno raditi na privlačenju stranih investicija. Potrebni su nam kvalitetni projekti koji mogu biti interesantni stranim ulagačima. Osim toga, nadležni moraju raditi na tome da se što prije poprave loše pozicije koje u izvještajima Bosna i Hercegovina stalno dobija od međunarodnih institucija. Do tada smo po lakoći poslovanja država među najlošijim u Evropi, u kojoj je sve teže sačuvati postojeća radna mjesta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti