Trebinje vrvi od turista, uskoro kreće jesenja kampanja

29.08.2020. 11:07 / Izvor: Nezavisne novine
Trebinje vrvi od turista, uskoro kreće jesenja kampanja

Turistička organizacija RS je u saradnji s trebinjskom turističkom organizacijom pokrenula projekat besplatnih tura "Upoznajmo Trebinje zajedno".

Trebinje je, i pored značajnih gubitaka u turizmu koje je uslovila pandemija virusa korona, ipak i ove godine ponijelo titulu top destinacije Republike Srpske.

Turistički radnici kažu da je najjužniji grad Srpske, kada su u pitanju srbijanski i crnogorski turisti, kao i inostrane turističke ture, i ranijih godina bio top destinacija, dok je ove godine zabilježen samo porast broja turista iz Bosne i Hercegovine, odnosno domaćih turista koji nisu odsjeli kod rodbine, već sedam do deset dana borave u hotelima i privatnom smještaju.

"Kada je u pitanju cjelokupna dosadašnja turistička godina, mi smo prvo tromjesečje bili dobri i ostvarili veći broj noćenja nego u istom period prošle godine, bez obzira na to što se dobar dio marta nije radio. Već smo tada krenuli s prvom kampanjom 'Ne otkazuj svoj put, odgodi ga' i već tada smo napravili planove za kasniji period, pa smo se podjeli turističkih vaučera od strane Vlade RS i sami pridružili sličnom kampanjom i ponudili svoje vaučere", kaže Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinje.

Sada je, kaže, situacija takva da Trebinje zaista jeste top destinacija u Republici Srpskoj kada je u pitanju korištenje odmora, bilo da su u pitanju dolasci putem vaučera ili bez ovih beneficija.

On napominje da od septembra kreće jesenja kampanja "proBUDI se u Trebinju2, ali i dalje korištenje vaučera sve do novembra, u kom periodu se očekuju dolasci starijeg stanovništva i više obilazaka grada, jer su sada još gradska kupališta, a naročito "Grad sunca", najatraktivnije destinacije.

"Top mikrolokacija u cijeloj Republici Srpskoj je trenutno 'Grad sunca', sa svojim akva-parkovima, spa i velnes centrima i vrhunskim smještajnim kapacitetima, pa se očekuje da ove godine oni obore lične rekorde, jer su im tokom jula i avgusta u popodnevnim satima svakodnevno prepuni kapaciteti", kaže Radić, uz objašnjenje da ni gradska kupališta, bezeni Bregovi i Abazovina, bilježe odličnu posjećenost, ali su i sami poboljšali usluge, primjenjujući sve mjere socijalne udaljenosti.

On kaže da je situacija u vezi s pandemijom korona virusa samo uslovila da Trebinje napravi korak dalje u turističkoj ponudi, jer su radi privlačenja turista poboljšane ponude, a sa druge je strane povećan broj gostiju, čemu su svakako doprinijeli i turistički vaučeri.

Turistička organizacija RS je u saradnji s trebinjskom turističkom organizacijom pokrenula projekat besplatnih tura "Upoznajmo Trebinje zajedno", koji će trajati od 22. avgusta do 13. septembra, na koji će način biti poboljšana ponuda, ali i podržan rad turističkih vodiča, koji besplatno vode turiste po svim zanimljivim gradskim destinacijama.

"Osim za kupališta, ne jenjava ni zainteresovanost turista za Muzej Hercegovine i Stari grad, vinarije, ali i cjelokupan kompleks manastira Tvrdoš, kao i za ostale manastire, gdje ljudi kupuju i vina i druge autohtone proizvode, poput manastirskog sira u Dužima kod Trebinja. Ne mogu da ne pomenem ni gradsku pijacu, dok se u noćnim satima nudi dobar provod s muzikom uživo u dosta objekata", naglašava Radić.

Kaže da su u ponudi, preko Turističkog informativnog centra, i druge zanimljive destinacije u Trebinju, poput srednjovjekovnih gradova Mičevac i Klobuk, te srednjovjekovna kula Brankovića, Petropavlova pećina nadomak istoimenog manastira, stare austrougarske kule oko grada, ali se tome treba posvetiti još više pažnje.

U Turističkoj organizaciji Trebinje tvrde da će se, zajedno s ostalim nadležnim institucijama, ovim destinacijama u budućnosti posvetiti više pažnje, za šta, naravno, treba i dodatni novac, ali za početak planiraju očistiti prilaze svim ovim građevinama.

(Foto: Nezavisne)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti