EU od početka migrantske krize BiH uplatila 70 miliona eura

01.09.2020. 12:54 / Izvor: Fena
EU od početka migrantske krize BiH uplatila 70 miliona eura

Na računu Ministarstva za ljudska prava nalazi se 781.845 KM, a na računu Ministarstva sigurnosti 1,19 miliona KM.

Delegatkinja Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) zatražila je odgovore koliko je od 2016. godine do sada BiH primila sredstava iz različitih izvora kao pomoć za rješavanje migrantske krize.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) kazao je da postoje namjenski računi otvoreni na ime pomoći BiH u rješavanju migrantske krize te je potvrdio da je na taj račun Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice do sada uplaćeno 781.845 KM.

Također na namjenski račun Ministarstva sigurnosti uplaćeno je 1.190.258 KM, a pored pred toga Vlada Češke Republike uplatila je oko 1,8 miliona KM, a nadležna ministarstva unose aplikacije u Jedinstveni račun trezora.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (Stranka demokratske akcije - SDA) potvrdio je mu je na jučerašnjem sastanku o migracijama, na kojem su prisustvovali predstavnici međunarodnih organizacija, rečeno da je Evropska unija od početka krize u BiH uplatila 70 miliona eura.

"Ta sredstva se uplaćuju na račun Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i ona se troše za plaćanje i iznajmljivanje prostora za smještaj migranata, isplatu plata  uposlenicima te za nabavku hrane, higijenskih potrepština i lijekove", pojasnio je.

Naglasio je da nema podatke o drugim međunarodnim donatorima, ali je najavio da će pisanim putem dostaviti sveobuhvatnu informaciju delegatkinji Majkić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti