Vlada RS-a će obezbijediti dva miliona KM za otkup viška povrća

02.09.2020. 08:38 / Izvor: Nezavisne novine
Vlada RS-a će obezbijediti dva miliona KM za otkup viška povrća

Korisnici će biti u prilici da koriste avansna sredstva za početak otkupa, i to u iznosu do 50 odsto sredstava preračunato na dodijeljenu kvotu za otkup.

Vlada Republike Sprske (RS) obezbijedila je tri miliona KM sredstva iz Kompenzacionog fonda za interventni otkup tržišnih viškova tovne junadi i svinja, od čega će dva miliona maraka biti utrošeno za otkup tovne junadi, a milion maraka za otkup tovnih svinja.

Prema riječima v.d. direktora Agencije za agrarna plaćanja Predraga Sladojevića, resorno ministarstvo je nakon izvršene procjene ustanovilo da će ovom mjerom biti podržan otkup 6.000 grla tovne junadi minimalne težine 600 kilograma. 

"Otkupna cijena je 3,8 maraka po jednom kilogramu tovne junadi. Naravno, planiran je otkup i 10.000 tovnih svinja minimalne težine 110 kilograma, a otkupna cijena je 2,8 maraka po jednom kilogramu", kaže Sladojević, dodajući da se na ovaj poziv prijavilo 26 poslovnih subjekata, klaoničara, prerađivača mesa i izvoznika žive stoke. 

Kako kaže, važno je napomenuti da su otkupljivači dužni da otkup vrše od registrovanih poljoprivrednih proizvođača, te da minimalno 50 odsto tržišnih viškova otkupe od uzgajivača koji tove do 100 grla junadi, odnosno do 200 grla svinja. Period otkupa planirano je da traje do 30. oktobra 2020. godine.

Pored ovog, planirana su i obezbijeđena podsticajna sredstva za interventni otkup ovih tržišnih viškova. 

"Ona su utvrđena u iznosu od 0,70 maraka po kilogramu za otku-pljenu junad namijenjenu za klanje ili preradu, 0,30 za izvezena živa grla, 0,60 maraka za otkupljene svinje namijenjene za klanje ili preradu i 0,20 za izvezena živa grla", pojasnio Sladojević.

Pored toga, Vlada RS-a će obezbijediti i dva miliona KM za otkup tržišnih viškova povrća, koje će biti otkupljeno, a zatim prerađeno ili izvezeno.

"U saradnji sa Udruženjem povrtara i svim značajnijim subjektima u preradi i otkupu povrća, izvršili smo procjenu tržišnih viškova i odlučili da navedena sredstva rasporedimo na otkup 11.000 tona povrća za preradu, te 9.000 tona povrća za izvoz. Na naš poziv prijavilo se pet prerađivača i četiri izvoznika. Prerađivači i izvoznici su dužni da otkup povrća izvrše od registrovanih poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Srpske", kaže.

Korisnici će biti u prilici da koriste avansna sredstva za početak otkupa, i to u iznosu do 50 odsto sredstava preračunato na dodijeljenu kvotu za otkup, a ostatak sredstava će moći potraživati nakon izvršenog otkupa i dostavljanja dokaza. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti