Banja Luka usvojila rebalans budžeta u iznosu od 155 miliona KM

03.09.2020. 08:32 / Izvor: Akta.ba
Banja Luka usvojila rebalans budžeta u iznosu od 155 miliona KM

Budžet je na svim stavkama, i prihodovnim i rashodovnim, doživio velike promjene s obzirom na to da je ova godina usljed epidemije donijela ekonomsku krizu i recesiju.

"Svi kapitalni javni projekti u Banjoj Luci biće isfinansirani i realizovani, iako gradski budžet bilježi pad prihoda zbog ekonomske krize uzrokovane epidemijom korona virusom", izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Tokom jučerašnje sjednice Skupštine grada, na kojoj je usvojen rebalans gradskog budžeta u iznosu od 155 miliona KM, Radojičić je istakao da će do novembra biti završeni veliki javni projekti, izuzev mosta u Srpskim toplicama čija bi izgradnja trebala biti okončana u decembru.

Budžet je na svim stavkama, i prihodovnim i rashodovnim, doživio velike promjene s obzirom na to da je ova godina usljed epidemije donijela ekonomsku krizu i recesiju. Na jednoj strani imali smo niz ušteda koje smo morali ostvariti a na drugoj strani dva konceptualna politička stava: da ne obustavljamo nijednu kapitalnu investiciju jer bi to dovelo do nove spirale krize, nezaposlenosti i manje uposlenosti domaćih firmi i da se ne ide na smanjenje plata budžetskih korisnika – naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, stanje u budžetu je nešto bolje od očekivanog zahvaljujući četiri miliona KM, obezbijeđena od strane Vlade RS kroz program podrške lokalnim zajednicama.

"Takođe, uspjeli smo realizovati emisiju obveznica od 12 miliona KM koja je finansijski zatvorila ovu godinu kada je riječ o svim kapitalnim investicijama", naveo je Radojičić.

I predsjednik Skupštine grada Zoran Talić ocjenio je da je situacija u budžetu nešto poboljšana u posljednjih nekoliko mjeseci ali da je evidentan veliki pad poreskih i neporeskih prihoda.

"Grad je prošle godine domaćinski poslovao i ostvario suficit od 8.6 miliona maraka, a uz četiri miliona KM koja su stigla kao podrška od Vlade i 12 miliona obezbjeđenih emisijom obeveznica bićemo u mogućnosti da se svi kapitalni projekti realizuju", naglasio je Talić.

On je ovom prilikom istakao da će zbog kasnijeg održavanja lokalnih izbora kasniti i formiranje gradskih vlasti, zbog čega postoji mogućnost da se poslije 11. novembra održi još jedna sjednica gradske skupštine na kojoj bi bila donesena odluka o privremenom finansiranju.

Građani će najbolje dati ocjenu rada Skupštine u proteklom mandatu – ocjenio je Talić protekle četiri godine i naglasio da je za to vrijeme ostvaren visok nivo saradnje između skupštine i Gradske uprave na realizaciji brojnih projekata.

Poslije paketa mjera za pomoć poslovnoj zajednici, na današnjoj sjednici je donesen i paket mjera koje se odnose na olakšice i subvencije za građane, prvenstveno one koji se nalaze u stanju socijalnu potrebe.

Tako se uvodi subvencija za utrošenu vodu – tri kubna metra po članu domaćnistva za socijalnu ugrožene porodice, zatim subvencija za đačke mjesečne karte za javni prevoz, te za legalizaciju građevinskih objekata.

"Ukupno ovaj paket mjera vrijedan je oko dva miliona KM, koje su izdvojene u gradskom budžetu", naveo je Radojičić.

Parlament je danas donio i odluku o prodaji dvije nove lokacije u Poslovnoj zoni Jelšingrad, ukupne vrijednosti nešto manje od dva miliona KM.

Donesena je, između ostalih, i odluka o izmjeni regulacionog plana koji se odnosi na novi most u Docu, čime su se stekli uslovi za raspisivanje tendera i početak radova već ove jeseni.

Skupština razmotrila 3.500 tačaka dnevnog reda

Komentarišući rad gradske skupštine u protekle četiri godine, pred kojom je bilo oko 3.500 tačaka dnevnog reda, gradonačelnik Radojičić je kazao da je izuzetno zadovoljan i da je Skupština radila konstruktivno i  kvalitetno.

"Imali smo stabilnu skupštinsku većinu što je i prvi preduslov da biste mogli da donosite odluke, ali gradska skupština je bila učesnik mnogobrojnih odluka i transformacija u gradu i to se najviše vidi na brojnim kapitalnim ulaganjima, kojih je u ove četiri godine bilo između 100 i 150 miliona KM", naglasio je Radojičić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti