Radioaktivni otpad iz kruga Energoinvesta: Tri mjeseca za sanaciju curenja

04.09.2020. 11:38 / Izvor: Avaz.ba
Radioaktivni otpad iz kruga Energoinvesta: Tri mjeseca za sanaciju curenja

Dva do tri mjeseca trebat će da se potpuno eliminira kontaminacija radioaktivnim cezijem-137 u Sarajevu.

Dva do tri mjeseca trebat će da se potpuno eliminira kontaminacija radioaktivnim cezijem-137 u Sarajevu, i to na prostoru bivše hale kompanije „Energoinvest TAT“. Kazali su ovo za „Avaz“ iz Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS). Dodali su da se trenutno radi na pripremnim aktivnostima početka sljedećih faza dekontaminacije tog prostora.

Druga faza

"Očekuje se da će one započeti u drugoj polovici ovog mjeseca. Naglašavamo da je predmetni lokalitet od samog nastanka ovog događaja obilježen, vrši se stalni nadzor objekta po principu 24/7 i pristup je kontroliran", istakli su. 

Na pitanje o tome kako je došlo do radioaktivnog zagađenja u Sarajevu, iz DRARNS-a su pojasnili da su prvi put o ovom događaju obaviješteni krajem 2019. godine.

"DRARNS je obaviješten da je došlo do radiološkog vanrednog događaja na navedenom lokalitetu usljed uklanjanja objekta koji se nalazio u bivšoj industrijskoj hali. Inače, taj objekt je nekada ranije služio za provođenje industrijske radiografije korištenjem izvora ionizirajućeg zračenja. Od momenta saznanja o nastanku ovog radiološkog vanrednog događaja DRARNS je poduzeo niz aktivnosti na sprečavanju daljnjeg širenja, kao i dekontaminaciji tog lokaliteta", naglasili su.

Mjerene su, dodaju, doze zračenja na tom lokalitetu u i oko bivše industrijske hale.

"Tada je utvrđeno da doza zračenja izvan hale u koje se desio radiološki vanredni događaj nije povećana u odnosu brzine doze zračenja za prirodni fon. Stoga, ona nisu ukazivala na opasnost po stanovništvo", naveli su iz Agencije.

"Uzimajući u obzir kapacitiranost BiH u pogledu ljudstva i opreme, kada je u pitanju radijacijska sigurnost, aktivnosti se provode u saradnji s domaćim i regionalnim tehničkim servisima za zaštitu od ionizirajućeg zračenja", istakli su.

Dodali su da su aktivnosti koje su do sada poduzete uključivale sigurno skladištenje jednog dijela kontaminiranog materijala, a u cilju omogućavanja smanjenja količine na datom lokalitetu i nastavka daljnjih aktivnosti na njegovoj dekontaminaciji.

Lokalno stanovništvo

"Cezij-137, kojim je kontaminiran prostor bivše hale kompanije „Energoinvest TAT“ u Sarajevu, vrlo je opasan radioaktivni element i njega se uvijek bojimo kod nuklearnih nesreća", kazala je za „Avaz“ dr. Lamija Tanović, redovni profesor na Katedri za eksperimentalnu fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

Dodala je da sve zavisi od toga u kojoj je formi cezij bio.

"Ukoliko je bio u tečnom stanju, onda je to jedna priča, ali, ako je bio u plinovitom, onda se on može vjetrom raznijeti. Meteorologija je u ovom slučaju vrlo bitna, slično kao što nas je radioaktivni oblak preskočio prilikom nuklearne katastrofe u Černobilu. Definitivno, ako neko gaji neko voće ili povrće u okolini te hale „Energoinvesta“, to može biti opasno za lokalno stanovništvo", naglasila je Tanović. E. Halimić

’Energoinvest’ provodio eksperimente

"Kompanija „Energoinvest TAT“ je radila na separatorima pare u reaktorima. Dakle, oni su izrađivali dijelove i za nuklearne reaktore. Prilikom svog poslovanja naravno da su radili i određena testiranja i eksperimentirali. Nema tu neke misterije. Oni su imali jedno postrojenje koje je u to doba bilo vrhunsko i nije ga bilo lako napraviti. Nije mi čudno da je bivši „Energoinvest TAT“ posjedovao cezij", pojasnila je Tanović. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti