Trebinjski aerodrom u selu Mionići prve putnike dočekat će u decembru 2021.

07.09.2020. 07:32 / Izvor: BHRT
Trebinjski aerodrom u selu Mionići prve putnike dočekat će u decembru 2021.

U selu Mionići nema puno stanovnika. Najviše ih interesuje šta će biti sa njihovim imanjima i kućama.

Nakon dogovora za izgradnju aerodroma u istočnoj Hercegovini, odlučeno je da to bude na području trebinjskog sela Mionići. Najavljen je i tačan datum polijetanja ili slijetanja prvog aviona. To je 1. decembar 2021. godine.

Nakon sastanka u Beogradu predstavnika Vlade Srbije i Republike Srpske dogovorena je tačna lokacija trebinjskog aerodroma to je upravo područje sela Mionići koje se nalazi iza mojih leđa gradiće se na 450 hektara sa pratećim objektima i sa pistama

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja - "Bile su potencijalne tri lokacije i upravo na ovom sastanku koji smo imali u Beogradu dogovorili smo da to bude lokacija Mionića na području opštine, odnosno Grada Trebinja, detalje neke još nemamo."

U selu Mionići nema puno stanovnika. Najviše ih interesuje šta će biti sa njihovim imanjima i kućama.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja - "Mi smo najavaili svim mještanima koji su saznali iz medija naravno da je potencijalna lokacija njihovo mjesto da ćemo razgovarati da vidimo šta bi se to moglo na neki način da se izmjeni da bi došlo do što manjeg rušenja, ili ako postoji opcija da nedođe uopšte do rušenja."

Nekadašnji predsjednik trebinjske opštine Rade Runjevac sjeća se kada su vođene aktivnosti na izgradnji aerodroma krajem pedesetih godina prošlog vijeka. Ističe da je struka, iz Sarajeva, Beograda i Zagreba bila složna da se aerodrom gradi kod Trebinja, ali je politika donijela drugačiji odluku. Svu aktivnost izgradnje aerodroma u ono vrijeme pokrenuo je narodni poslanik Čedo Kapor.

Rade Runjevac, nekadašnji predsjednik Općine Trebinje - "I došlo je vrijeme da su se ekipe stručne uključile i u Miniće i Ćilipe, i došlo je više puta do tih sastanaka, bile su ideje razne, ali kada se stručno razmišljalo došlo se na ideju da su mnogo bolji uslovi u Mionićima, nego u Ćilipima."

Zbog ekonsmoke isplativosti i Dubrovačni su bili za izgradnju aerodroma kod Trebinja, ipak je prevagnula politička odluka da to budu Ćilipi. Prema riječima gradonačelnika Trebinja, investicija izgradnje aerodroma kod sela Mionići koštaće 110 miliona KM.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti