Potrebno utvrditi koja javna preduzeća opterećuju budžet RS-a

08.09.2020. 08:20 / Izvor: Glas Srpske
Potrebno utvrditi koja javna preduzeća opterećuju budžet RS-a

Analiza okvirnog budžeta Republike Srpske za period od 2021. do kraja 2023. godine.

Reformu zdravstvenog sektora RS-a potrebno je što prije sprovesti, i to posebno u fazi zaustavljanja povećanja neizmirenih obaveza i iznalaženja modela za njihovo izmirenje.

Navedeno je to u dokumentu okvirnog budžeta Republike Srpske za period od 2021. do kraja 2023. godine, u kojem je naglašeno da su s ciljem održavanja javnih finansija izazovi za naredni period posebno vezani upravo za potpunu realizaciju reforme zdravstvenog sistema.

"Zaustavljanje povećanja neizmirenih obaveza zdravstvenog sistema i pronalaženje modela za njihovo finansiranje je samo preduslov za uvođenje svih zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstvenog osiguranja u trezorski sistem poslovanja, čime će biti očuvana njihova fiskalna disciplina, te stvorene pretpostavke za strukturnu reformu sistema, koja će se zasnivati na normiranju  mreže  zdravstvenih  ustanova, te iznalaženju novih  modela finansiranja zdravstvenog osiguranja", navedeno je u dokumentu.

Pored reforme zdravstvenog sistema, s ciljem efikasnije i efektivnije upotrebe javnih sredstava, potrebno je uspostaviti i registar socijalnih davanja kako bi bila izvršena pravednija raspodjela i bolje “ciljanje” socijalnih davanja. Nije naveden i period kada će svi ti poslovi biti okvirno završeni i šta je do sada urađeno o tom pitanjima.

U planu je i uspostavljanje registra podsticaja za koji je usvojen pravni okvir, a koji će obuhvatiti podsticaje na svim nivoima vlasti u Srpskoj. Izrada informacionog sistema za Registar podsticaja je u završnoj fazi.

U istom dokumentu navode da je s ciljem održavanja javnih finansija prijeko potrebna reforma javnih preduzeća koja bi se mogla posmatrati kroz tri segmenta.

"Potrebno je utvrditi koja to javna preduzeća opterećuju ili traže dodatni novac iz budžeta Srpske, te koja su to komunalna javna preduzeća u vlasništvu jedinica lokalne samouprave čije reformisanje je potrebno hitno početi. Potrebno je utvrditi i koja su strateška javna preduzeća od kojih se očekuje da budu izuzetno profitabilna i jedan od izvora prihoda budžeta Republike, čija reforma mora da bude pažljivo sprovedena s ciljem efikasnijeg i produktivnijeg poslovanja, a sve s ciljem ostvarivanja značajnije dobiti. Namjera je Vlade da se javna preduzeća u potpunosti stave u funkciju razvoja privrede i društva u cjelini - navedeno je u dokumentu okvirnog budžeta RS za period od 2021. do kraja 2023. godine", objavljenom na sajtu Ministarstva finansija RS.

Penzijski sistem

U dokumentu je navedeno i da je reforma penzijskog sistema, koja je sprovedena 2011. godine, dala značajne rezultate u pogledu održivosti penzijskog sistema u srednjem roku.

"Međutim, zbog demografskih kretanja biće neophodno veoma pažljivo pratiti parametre penzijskog sistema, posebno u segmentu adekvatnosti penzija, kako bi se moglo pravovremeno reagovati na negativne demografske ili ekonomske trendove", navedeno je.

(Foto: Anadolija)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti