Upućen upitnik EU o izvozu bh. mesa

08.09.2020. 14:07 / Izvor: SRNA
Upućen upitnik EU o izvozu bh. mesa

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je ovo ministarstvo danas uputilo EU upitnik koji se odnosi na izvoz mesa iz BiH u zemlje EU.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je ovo ministarstvo danas uputilo EU upitnik koji se odnosi na izvoz mesa iz BiH u zemlje EU.

"Nadam se da će šef Delegacije EU u BiH Johan Satler u narednim danima imati sastanke kako bismo našim privrednicima omogućili da izvoze meso i u zemlje EU. Time pokazujemo opredijeljenost da tražimo nova tržišta i štitimo našu proizvodnju", rekao je Košarac novinarima u Srebrenici.

On je naglasio da će od svojih saradnika zaduženih za ovu oblast tražiti da intenzivno rade kako bi se sa predstavnicima EU otvorio taj dijalog i što prije omogućilo da nadležni inspektori dođu u Republiku Srpsku i Federaciju BiH i omoguće izvoz mesa u EU.

Košarac je istakao da je primarna politika Savjeta ministara, koju je predsjedavajući Zoran Tegeltija iznio u ekspozeou, zaštita domaće proizvodnje.

"Mi danas imamo viškove, s obzirom na činjenicu da epidemija virusa korona ostavlja posljedice, konzumacija unutar BiH je smanjena, a i spoljnotrgovinski promet je u opadanju. Zato svakodnevno vodimo intenzivne razgovore kako zaštititi domaću proizvodnju i biti partner domaćim proizvođačima i prerađivačima u Srpskoj i FBiH", rekao je Košarac.

On je naglasio da se poštuju svi međunarodni ugovori koje je BiH potpisala, da se vodi računa o značaju uvozničkih kompanija i da je u svakom smislu opredjeljenje da se pomogne domaćim proizvođačima, što je iskazano kroz program rada Savjeta ministara i Ministarstva.

Košarac je podsjetio da je riješeno pitanje izvoza mesa u Tursku, ali ne u količinama u kojima se očekivalo, te da su održani sastanci sa proizvođačima i prerađivačima mesa u Republici Srpskoj i FBiH i predstavnicima trgovinskih lanaca.

"Očekujem da bi i tu moglo biti pomaka, s obzirom na činjenicu da smo opredijeljeni za izlazak na neka druga tržišta", poručio je Košarac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti