Registrom podsticaja do pregleda realizovanih sredstava

10.09.2020. 10:53 / Izvor: SRNA
Registrom podsticaja do pregleda realizovanih sredstava

Plan je da se podaci o podsticajima vode na republičkom i lokalnom nivou.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je Srni da je cilj uspostavljanja Registra podsticaja Srpske da bude obezbijeđen jasan i sveobuhvatan pregled planiranih, odobrenih i realizovanih sredstava za podsticaje privredi Srpske, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

Petričević je istakao da bi se na taj način obezbijedila bolja koordinacija i razmjena informacija između institucija koje dodjeljuju podsticaje, transparentniji uvid u odobrena i dodijeljena sredstva za podsticaje i kvalitetnija statistička osnova za potrebe institucija Srpske, a na osnovu toga i predlaganje mjera za kvalitetniju raspodjelu podsticajnih sredstava.

"Plan je da se podaci o podsticajima vode na republičkom i lokalnom nivou, uključujući informacije sve do krajnjeg korisnika", rekao je Petričević.

On je podsjetio da je uspostavljanje Registra podsticaja Srpske predviđeno Memorandumom o zajedničkim politikama za period 2018-2020. godine, koji je potpisan između Vlade i Unije udruženja poslodavaca Srpske 10. decembra 2017, kao i Programom ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2019-2021. godine.

Aktivnosti na uspostavljanju Registra podsticaja započete su početkom 2019. godine, naveo je Petričević i dodao da je Vlada Republike Srpske bila redovno informisana o sprovedenim aktivnostima.

Petričević je naglasio da je za izradu Registra podsticaja Ministarstvo privrede i preduzetništva obezbijedilo donatorska sredstva Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/ u iznosu od 329.000 KM i dodao da je s tim u vezi potpisan i sporazum o dodjeli granta za projekat "Usluga implementacije informacionog sistema za Registar podsticaja u Republici Srpskoj".

Predviđeno je da finalna aplikacija Registra podsticaja omogući pregled planiranih, odobrenih i realizovanih sredstava za podsticaje privredi Republike Srpske na republičkom i lokalnom nivou.

Registar podsticaja dostupan je na dva portala - "Javni portal Registra podsticaja", koji je dostupan svima i koji sadrži informacije o samom registru, aktuelnim javnim pozivima, kao i dostupnim podsticajima koji su na raspolaganju zainteresovanim korisnicima, te "Administrativni portal Registra podsticaja", koji je dostupan institucijama i ovlaštenim osobama na nivou institucija, odnosno za registrovane korisnike.

Vlada Republike Srpske usvojila je 3. septembra informaciju o izradi Registra podsticaja Srpske.

Foto: Glas Srpske

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti