Svečano otvorena trebinjska Palata pravde

11.09.2020. 13:54 / Izvor: Akta.ba
Svečano otvorena trebinjska Palata pravde

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler rekao je da će nova zgrada pravosudnih institucija omogućiti da se u njoj donosi pravda ljudima, od koje i zavisi vladavina prava.

Šef delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler, ministar pravde RS-a Anton Kasipović, gradonačelnik Mirko Ćurić i predsjednik Okružnog suda Bojan Stević zvanično su u petak u Trebinju otvorili novoizgrađenu „Palatu pravde“ – objekat u kome će ubuduće raditi tri pravosudne institucije – Osnovni sud, Okružni sud i Okružno javno tužilaštvo Trebinje.

Gradonačelnik Ćurić je istakao da je otvaranje „Palate pravde“ otvaranje jedne od najvažnijih institucija kako grada, tako i cijele hercegovačke regije.

"Gospodin Stević je ideju o rekonstrukciji zamijenio idejom o izgradnji, što je i prihvaćeno na naše veliko zadovoljstvo“, naveo je Ćurić, dodajući da je riječ o jednom od najmodernih pravosudnih objekata ne samo u RS-u , već i u cijeloj BiH i šire.

On je kazao da je Grad podržao ovaj projekat sa oko 970.000 KM.

"Posebnu zahvalnost dugujem institucijama EU čiji je ovo samo jedan u nizu od projekata koji su realizovali u Trebinju. Vjerujem da podrška neće izostati ni po drugim važnim pitanjima poput izgradnje kanalizacione i vodovodne mreže i revitalizacije starog jezgra“, naveo je Ćurić.

Gradonačelnik je izrazio nadu da će trebinjske sudije i tužioci imati što manje posla, ali da će one predmete koji budu pred njima obraditi na najbolji mogući način, na zadovoljstvo pravde i pravičnosti – kao važnih principa demokratskog i društva zasnovanog na vladavini prava.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler rekao je da će nova zgrada pravosudnih institucija omogućiti da se u njoj donosi pravda ljudima, od koje i zavisi vladavina prava.

"Obezbjeđivanje vladavine prava i nezavisnost sudskog sistema su temeljne vrijednosti EU i ako se želite priključiti zemljama EU – treba da radite na vladavini prava“, dodao je Satler.

On je istakao da građani žele jednak pristup pravdi, suđenje u razumnom roku i profesionalan rad zaposlenih u pravosudnim institucijama.

"Mi smo tu da vršimo ulaganja i da stvorimo jedan prijatan ambijent za rad, ali i prijatan ambijent za građane koji se ovdje susreću sa pravdom“, naveo je Satler.

Ministar pravde RS-a Anton Kasipović kazao je da je zgrada Palate pravde samo tehnička pretpostavka za donošenje pravde, navodeći da ga posebno raduje šestomjesečni izvještaj o radu trebinjskog pravosuđa koji je veoma dobar.

"Uvijek ću reći da može bolje. Sada nemamo nijednu tehničku prepreku za još bolji rad i još bolje rezultate“, naveo je Kasipović.

On je istakao da će se veoma brzo u Narodnoj skuštini naći zakon o suđenju u razumnom roku, kao jedan u nizu važnih zakona za sudsku granu vlasti.

Predsjednik Okružnog suda Bojan Stević rekao je da pravosuđe hercegovačke regije zaslužuje jedan moderan objekat kakva je „Palata pravde“.

"Savremena zgrada i savremena oprema dodatno obavezuju kako nosioce pravosudnih funkcija, tako i sve zaposlene u ovim institucijama na podizanju kvaliteta rada i odgovornosti“, naveo je Stević.

On je naveo da presude ne donose zgrade i oprema, ali da savremeni uslovi rada obavezuju da se ostvare zadaci i ciljevi određeni ustavom i zakonom, a građanima da se omogući pristup pravi u pravom smislu te riječi.

Izgradnju „Palate pravde“ u Trebinju podržali su EU sa 3.100.000 KM, Ministarstvo pravde RS sa 1.500.000 KM i Grad Trebinja sa 970.000 KM, dok su izradu projektne dokumentacije podržale vlade kraljevina Norveške i Švedske sa oko 90.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti