Radnici Poslovnosti najavili mirne proteste zbog ugrožene slobode kretanja

16.09.2020. 10:39 / Izvor: Akta.ba
Radnici Poslovnosti najavili mirne proteste zbog ugrožene slobode kretanja

Radnici Agencije poslovnost, kojima je već neko vrijeme onemogućeno da dođu do svojih kancelarija, održat će danas mirni protest na dvije lokacije.

Radnici Agencije poslovnost, kojima je već neko vrijeme onemogućeno da dođu do svojih kancelarija, održat će danas mirni protest na dvije lokacije.

Protesti će biti održani na dvije lokacije i to na ulazu u Općinu Centar, odnosno u parku kod Alipašine džamije od 11:00 do 13:00 sati i u ulici Džemaludina Čauševića, ispred Vlade Kantona Sarajevo u periodu od 13:00 do 15:00 sati.

Protesti će se održati jer radnici traže hitno sprovođenje privremene sudske mjere kojom je naloženo povlačenje zaštitara agencije Gama AA sa lica mjesta i osiguravanje slobode kretanja radnicima Agencije Poslovnost. Također, protestima izražavaju nezadovoljstvo prema radu Vlade KS jer ne reaguju iako vide da se mjera Općinskog suda ne sprovodi od 08.09.2020. godine.

"Sudska privremena mjera donosi se u postupcima gdje se ne može očekivati brzo rješenje spora i njena funkcija je HITNOST, izvršenje u roku od 24-48h. Upravo jer su posljedice njenog nesprovođenja nesagledive", navode iz Agencije, poručujući da institucije već mjesec dana nisu bile u stanju osigurati nam slobodu kretanja, koja im je narušena prvo betonskim barikadama, a potom fizičkom silom.

Smatraju da je betonske barikade trebala momentalno ukloniti urbanističko-građevinska inspekcija Općine Centar budući da Brend d.o.o. ne posjeduje nikakvu dozvolu za njihovo postavljanje. Potom MUP koji mjesec dana dozvoljava da zaštitari slobodnim građanima zabranjuju kretanje. 

"Želimo da nam općinski načelnik, koji nam se nijednom nije obratio, objasni zašto ga ne interesuju dešavanja u njegovoj općini, tristotinjak metara od njegovog ureda, gdje je neko samovoljno odlučio ugasiti firmu od osamdesetak zaposlenih radnika", kazali su iz agencije.

Ističu da ​država dozvoljava da zaštitarska agencija onemogućava kretanje građanima, dok MUP koji je na licu mjesta, dozvoljava ovo protupravno dešavanje

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti