Nastavlja se borba za Drinu: Odobrenje za građenje obaloutvrde izdato nezakonito

16.09.2020. 13:14 / Izvor: Akta.ba
Nastavlja se borba za Drinu: Odobrenje za građenje obaloutvrde izdato nezakonito

Iz Neformalne grupe su kazali da sada sve miruje, pa vjeruju i da odluke neće doći uskoro. Oni svoju borbu nastavljaju i kako kažu strpljivo čekaju.

Paralelno sa početkom pandemije COVID 19  počela je izgradnja zidova na rijeci Drini u goraždanskom naselju Luka, a u sklopu projekta zaštite od poplava Drina BiH, o čemu je naš portal ranije pisao.

Poplave koje su zadesile Goražde početkom decembra 2010. godine uslijed velikih padavina i nekontrolisanog ispuštanja vode iz HE "Piva" Mratinje, a koje su građanima ovog grada nanijele ukupnu štetu veću od 15 miliona maraka, bile su znak lokalnim vlastima da moraju poduzeti određene mjere kako se taj scenarij ne bi ponovio.

Nakon nekoliko godina odlaganja i priprema, radovi na jednom dijelu su konačno započeli u aprilu 2019. godine, a trenutno su radovi u završnoj fazi.

Podsjećamo da je vrijednost investicije oko 10 i po miliona maraka, a najvećim dijelom finansirana je kreditnim sredstvima Svjetske banke.

U okivru borbi građana Goražda da se cijeli projekat stopira, jer osim što se kako kažu da se zid kosi sa svim arhitektonskim, građevinskim, ekološkim standardima i standardima modernog življenja, žele skrenuti pažnju da se gradi na nelegalan način i kao moguća priprema za izgradnju hidrocentrale.

Neformalna grupa građana “Spasimo Drinu” iz Goražda svakodnevno informiše građane o svojoj borbi protiv netransparentnog procesa izgradnje obaloutvrde, tj. izgradnje zida na rijeci Drini kroz sami centar grada Goražda. U subotu 12.09 ova grupa se ponovo okupila kazavši kako ne odustaju od borbe za spas Drine.

"Tražimo reakciju nadležnih za spornu gradnju, i ponavljamo pitanje kako se može graditi bez urbanističke dozvole i odobrenja za građenje, bez javnih rasprava i učešća građana. Mi nećemo odustati od naših zahtjeva, jer ovo je naša rijeka i naš grad i ne planiramo dozvoliti da se to sve uništi zarad interesa pojedinaca”, kazao je Amar Imamović, predstavnik neformalne grupe građana Spasimo Drinu.

Grupa se kroz svoju borbu obratila i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, koji su izvršili inspekcijski nadzor u Gradskoj upravi Grada Goražda.

Kroz svoj zapisnik, a kako su nam i potvrdili iz neformalne grupe, Inspektori su se pozivali na članove 86. i 97. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, u kojima se navodi da je federalni urbanistički inspektor dužan zatražiti od Ministarstva da proglasi ništavnim rješenje o urbanističkoj saglasnosti, odnosno rješenje o odobrenju za građenje ako utvrdi da je izdato protivno odredbama zakona.

Dolazi se do zaključka da su urbanistička saglasnost i odobrenje za građenje obaloutvrde izdati nezakonito.

Na potezu je sad Federalno ministarstvo prostornog uređenja da poništi navedene akte, nakon čega bi federalni inspektori trebali nastaviti s inspekcijskim postupkom.

Podsjetimo, borba građana za spas Drine počela je u aprilu 2020. godine protestnim okupljanjem kojim su najavili radikalnije mjere, u slučaju da se ne iznađe adekvatnije rješenje za izgradnju zida na obali rijeke Drine.

Građani tada potpisuju i prvu peticiju u naselju Luka, koja ima samo jedan zahtjev: Obustava gradnje zida u naselju Luka. Nakon potpisane peticije, predstavnici stanovnika naselja Luka su pozvani na sastanak sa gradonačelnikom, gdje i oni i njihova borba bivaju omalovažavani, čime postaje i više nego jasno da nema prostora za konstruktivan razgovor sa gradskim vlastima.

Stotinjak građana Goražda su potom svojim tijelima formirali “Živi zid” čime su pokazali da će Drinu braniti i svojim tijelima, ako za to bude potrebe.

U junu je održana i prva velika protestna šetnja “Spasimo Drinu” na kojoj se okupilo oko hiljadu građana grada Goražda, na kojoj su jasno i nedvosmisleno izrazili svoje nezadovoljstvo sa do tada urađenim, ali i sa kompletnim netransparentnim procesom izgradnje obaloutvrde.

Iz Neformalne grupe su kazali da sada sve miruje, pa vjeruju i da odluke neće doći uskoro. Oni svoju borbu nastavljaju i kako kažu strpljivo čekaju.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti