Usaglašene ključne tačke programa ekonomskih reformi RS

21.09.2020. 12:24 / Izvor: Akta.ba
Usaglašene ključne tačke programa ekonomskih reformi RS

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević održao je sastanak sa direktorom Privredne komore Republike Srpske, Perom Ćorićem.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević održao je sastanak sa direktorom Privredne komore Republike Srpske, Perom Ćorićem.

Tema sastanka bilo je sprovođenje programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2020-2022. godina, kao i definisanje mjera i pravaca djelovanja koji slijede u izradi programa ekonomskih reformi 2021-2023. godina.

Ovim strateškim dokumentom se definišu pravci djelovanja u skladu sa Smjernicama za Programe ekonomskih reformi, koje je za zemlje Balkana utvrdila Evropska komisija, što podrazumijeva efikasan javni sektor, evropske integracije i regionalnu saradnja uz projektnu podršku.

Sagovornici su postigli visok stepen usaglašanosti oko nekoliko ključnih tačaka programa kao što su umanjenje poreza i doprinosa, formiranje stalne grupe za ukidanje pojedinih parafiskalnih davanja, kao i reforma obrazovnog sistema prilagođenog potrebama privrede.

Ministar Petričević je rekao da je u narednoj godini planirano i usvajanje nove strategije industrije i Zakona o privrednim društvima i dodao da su budžetom za 2021. godinu predviđena sredstva za digitalnu trasnformaciju poslovanja kao kao jednu od najvažnijih aktivnosti programa.

On je naglasio da prerađivačka industrija treba da bude nosilac razvoja privrede Republike Srpske, te da će implementacija novih tehnologija biti veoma važna za oporavak i produktivnost privrede.

Pero Ćorić je naveo da su smjernicama Ekonomske komisije definisane ključne tačke za reformu, koje uključuju niz programskih rješenja za rasterećenje privrede, te da su među najvažnijima umanjenje stopa poreza i doprinosa,

Direktor Privredne komore Republike Srpske je ukazao da bi budući fokus trebao biti na stručnoj radnoj snazi, što će podrazumijevati podršku svakoj novoj poslovnoj ideji i preduzetničkoj inicijativi.  On je dodao da se, kroz posjete privrednim subjekatima, moglo uvidjeti da su upravo oni privrednici koji su uveli digitalnu transforamciju u poslovanje lakše prilagođavaju novonastaloj situaciji, odnosno da se brže oporavljaju od negativnih efekata pandemije.

Sagovornici su konstatovali da je aktuelna situacija izazvanom pojavom virusa COVID-19 usporila privredne aktivnosti, ali i ukazala na značaj tehnološkog razvoja i otvorilo mogućnost za brže procese transformacije kroz istraživanje, razvoj i inovacije.

Takođe, istaknuta je važnost jačanja domaćih kapaciteta i supstitucije uvoza jačanjem proizvođača iz Srpske i prepoznatljivosti sopstvenih proizvoda, što će biti jedan od pravaca djelovanja i u postkriznom periodu virusa COVID-19.

Petričević i Ćorić su ocijenili da su poslodavci pokazali odgovornost u periodu pandemije i odazvali se pozivu Vlade Republike Srpske da se ulože maksimalni napori u očuvanju radnih mjesta, što je uz adekvatnu podršku od strane Vlade i ostalih republičkih institucija postiglo pozitivne efekte.

Sastanak sa Privrednom komorom Republike Srpske bio još jedan u nizu susreta sa predstavnicima poslovne zajednice Republike Srpske, kom su prethodili sastanci sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i Zanatsko-preduzetničke komore, čime je nastavljena dobra praksa održavanja partnerskih odnosa u periodu pandemije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti