Pašalić: Poljoprivredni klasteri biće dodatno unaprijeđeni

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pašalić: Poljoprivredni klasteri biće dodatno unaprijeđeni

Pašalić je kao vid klasterske saradnje naveo nedavnu podjelu 200 steonih junica na područje Hercegovine i Romanije.

21.09.2020. 14:52 / Izvor: SRNA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je zadovoljan dosadašnjim radom poljoprivrednih klastera kojih u RS-u ima ukupno sedam, a koji će dodatno biti unaprijeđeni u narednom periodu.

Pašalić je podsjetio da su poljoprivredni klasteri projekat resornog ministarstva realizovan sredstvima Vlade Republike Srpske i Međunarodne organizacije za pomoć poljoprivredi IFAD, te najavio da će se klasterski vid organizovanja dodatno unaprijediti realizacijom novih projekata u narednom periodu.

On je pojasnio da su klasteri širi oblik organizovanja od zadružnog, da obuhvataju sve subjekte uključene u poljoprivrednu proizvodnju na određenom geografskom prostoru, čiji je cilj da pomogne malim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode na tržište.

"Želimo da klasteri vrše funkciju regionalnih razvojnih poljoprivrednih agencija koje će se baviti novim projektima, prikupljanjem sredstava, udruživanjem tih sredstava, te vezati sve faktore koje uključuje", izjavio je Pašalić novinarima u Doboju, gdje je u parku Narodnih heroja posjetio izložbu proizvoda poljoprivrednih udruženja iz klastera dobojske regije "Poljoklast".

On kaže da je u RS-au osnovano sedam klastera koji su regionalno raspoređeni u skladu sa regionalnim kancelarijama ministarstva poljoprivrede, sa oko 5.500 proizvođača i 60 udruženja, zadruga, odnosno drugih oblika organizovanja, za koje je rekao da rade veoma dobro i da su u proteklom periodu imali niz aktivnosti.

Pašalić je kao vid klasterske saradnje naveo nedavnu podjelu 200 steonih junica na područje Hercegovine i Romanije.

On je podsjetio da je projekat formiranja klastera pratila i izrada digitalne platforme plodovisela.com.

Gradonačelik Doboja Boris Jerinić izjavio je da je zadovoljan što je u Doboju organizovan prvi sajam od kako je prije godinu dana formiran klaster dobojske regije, te što su proizvođači uspjeli da se organizuju uprkos epidemiološkoj situaciji.

On je podsjetio da se na područje ove lokalne zajednice kroz podsticajnu politiku Vlade RS-a slilo više od 1.000.000 KM, te ukazao na uspješnu sinergiju lokalne i republičke vlasti

Jerinić kaže da je sa Pašalićem ranije danas razgovarao i o zaštiti grada od poplava, čija je projektna dokumentacija u završnoj fazi, ističući da su međunarodna donatorska sredstva obezbijeđena kako bi se vrlo brzo krenulo u uređenje korita rijeke Liješanj, kao i nasipa u naselju Bare.

Rukovodilac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područne jedinice Doboj Dragiša Marković rekao je da od klastera očekuje da prevaziđe postojeće opštinske ili regionalne zablude i da u zajednicu uveže proizvođače, prerađivače i prometnike.

On kaže da dobojski klaster sa 220.000 kupaca predstavlja zahvalno tržište za male proizvođače.

Poljoprivredni izlagači su poručili da od klastera očekuju dobru promociju, ali i plasman svojih proizvoda.

Današnjoj manifestaciji prisustvovali su i načelnici opština Petrovo Ozren Petković i Brod Ilija Jovičić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti