Uskoro pomoć za pripremu projekta od 500.000 eura u RS-u

22.09.2020. 08:06 / Izvor: SRNA
Uskoro pomoć za pripremu projekta od 500.000 eura u RS-u

Razgovarano je i o mogućnostima učešća u EBRD projektu energetske efikasnosti.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić predstavila je direktorici Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manueli Nels projekte koje radi ovo ministarstvo, naglasivši da je dosadašnja saradnja u oblsti energetske efikasnosti dala dobre rezultate.

Sagovornice su se na sastanku održanim video-linkom, saglasile da su neophodna veća ulaganja u mjere energetske efikasnosti, između ostalog, i zbog sve većih posljedica klimatskih promjena, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Razgovarano je i o mogućnostima učešća u EBRD projektu energetske efikasnosti kroz pružanje dugoročnog finansiranja Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Projekat bi podrazumijevao unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima u Republici Srpskoj, prije svega, u objekatima iz oblasti prosvjete i zdravstva, a obuhvatio bi sprovođenje energetski efikasnih mjera kao što su izolacija zidova i krova, zamjena stolarije i bravarije, kao i krovnog pokrivača, te intervencije na sistemu grijanja i rasvjete.

EBRD planira, između ostalog, da obezbijedi tehničku pomoć za pripremu projekta.

Vlada Republike Srpske će, na prijedlog Ministarstva, već na narednoj sjednici razmotriti potpisivanje madatnog pisma, nakon čijeg usvajanja se može očekivati tehnička pomoć za pripremu projekta od 500.000 eura.

Na sastanku se razgovaralo o realizaciji Republičkog plana upravljanja otpadom i mogućnostima saradnje u ovoj oblasti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti