MUP KS novi objekat čeka godinama, zgrada u Kolodvorskoj pripada VIK-u

22.09.2020. 00:00 / Izvor: Akta.ba
MUP KS novi objekat čeka godinama, zgrada u Kolodvorskoj pripada VIK-u

Činjenica je da predstavnici kantonalne policije sjedište nisu imali od osnivanja.

O novom objektu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo govori se već godinama, kroz nekoliko saziva Vlade KS-a, ali do sada ništa nije realizovano. Problem je, kako je rečeno za Akta.ba, pravne prirode.

Sjedište MUP-a KS je još od 1997. godine u ulici La Benevolencija 16, koje je naslijeđeno od nekadašnjeg Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove. Činjenica je da predstavnici kantonalne policije sjedište nisu imali od osnivanja.

Nekadašnji saziv Vlade je 2018. godine počeo ovu priču, kada je zvanično neizgrađeni objekat javnog preduzeća "Vodovoda i kanalizacije" ustupljen na korištenje MUP-u.

"U  zemljišnim knjigama  Općinskog suda u Sarajevu, na parceli na kojoj je lociran objekat je upisano pravo korištenja radi izgradnje poslovno –dispečerskog centra. Dakle, objekat nije upisan u zemljišnim knjigama, jer nije građevinski dovršen, nije dobio upotrebnu dozvolu. Ovaj objekat KJKP 'Vodovod i kanalizacija' d.o.o. Sarajevo se vodi u poslovnim knjigama ovog preduzeća", rečeno je za Akta.ba iz ovog preduzeća.

Napominju kako su prošle godine održani sastanci Vlade KS-a, prema njihovoj inicijativi, Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture, Ministarstva unutrašnjih poslova KS, Kantonalnog pravobranilaštva te predstavnika Vik-a radi prenosa prava korištenja navedene nekretnine u korist MUP-a.

"Bilo je predviđeno da u slučaju da dođe do prenosa korištenja u korist Ministarstva unutrašnjih poslova, da se u tom slučaju ovo preduzeće na adekvatan način obešteti", rečeno je.

Ipak, Kantonalno pravobranilaštvo je smatralo da se za ovaj prenos nisu nisu stekli svi uslovi pravne prirode, te do istog nije došlo.

Iz MUP-a KS su za Akta.ba kratko rekli da je naš upit predmet sudskog postupka, te da nam iz tih razloga ne mogu odgovoriti, do konačne sudske odluke.

Zgrada na čekanju kroz nekoliko saziva vlade

Podsjetimo, nekadašnji ministar MUP-a KS Vedran Mulabdić predložio je da se objekat u općini Novo Sarajevo da na korištenje MUP-u, što je i usvojeno krajem 2018. godine.

Prema najavama, u novu zgradu trebalo je biti smješteno ne samo glavno sjedište MUP-a, već i PU Novo Sarajevo i svi njeni organi,  a postojala je i mogućnost pravovremenog premještanja ostalih organizacionih jedinica.

U junu 2019. godine, održan je prvi sastanak predstavnika Vlade KS-a, Pravobranilaštva KS-a i ViK-a, te je nakon sastanka tadašnji ministar MUP-a Admir Katica poručio da je siguran da će objekat biti izgrađen u tom mandatu. Ipak, to se nije desilo.

Pored zaposlenika i resursa, Katica je rekao da je potrebno osigurati prostor za smještaj ljudi i opreme koji bi 24 sata bili zaduženi za praćenje sistema video nadzora, radio veze, telefonije...

Izgradnja namjenskog objekta MUP-a KS upravo je navedena kao jedan od najavljenih prioriteta trenutnog saziva Vlade, u martu ove godine.

U septembru je održan prvi radno-konsultativni sastanak radne grupe kako bi se pokrenule sve neophodne aktivnosti za novo sjedište Uprave policije.

Kako je navela Vlada KS-a, premijer Mario Nenadić je rekao da su tražili informaciju u kojoj je fazi sudski postupak koji se vodi s ciljem uknjižbe neizgrađene zgrade ViK-a.

Ipak, bilo je riječi i o drugim lokacijama, koje će biti predložene na narednom sastanku koji će uskoro biti održan.

Napomenimo da su neki od uslova koji se trebaju zadovoljiti 5.000 m² zemljišta i oko 15.000 m² poslovnog prostora, kapacitet, dostupnost glavnim saobraćajnicama, te dobra povezanost sa građanima.

(I.S.)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti