Agencija FMC kreirala prvu elektronsku platformu za uspostavu sistema FUK

22.09.2020. 11:40 / Izvor: Akta.ba
Agencija FMC kreirala prvu elektronsku platformu za uspostavu sistema FUK

Elektronska platforma će u narednom periodu predstavljati veliku olakšicu za sve obveznike uspostave sistema FUK u javnom sektoru Federacije BiH koji se ugovorno opredijele za istu.

Agencija za poslovno savjetovanje i edukaciju FMC Sarajevo je zahvaljujući isključivo znanju i iskustvu svojih visokostručnih kadrova, bez ikakvog finansijskog zaduživanja ili podrške bilo kog nivoa, uspjela realizirati vrijedan projekat kreiranja Elektronske platforme za uspostavu i upravljanje sistemom finansijskog upravljanja i kontrole (FUK).

Elektronska platforma će u narednom periodu predstavljati veliku olakšicu za sve obveznike uspostave sistema FUK, u javnom sektoru Federacije BiH koji se ugovorno opredijele za istu.

Podsjećamo, na području Federacije BiH uspostava sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) predstavlja zakonsku obavezu shodno Zakonu o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru FBiH koji je objavljen 18.05.2016. godine u "Službenim novinama FBiH“ br. 38/2016 za korisnike javnih sredstava.

Sistem finansijskog upravljanja i kontrole predstavlja zahtjev EU - Poglavlje 32 koje kao država članica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU BiH mora ispuniti.

Zikreta Tubić, vlasnica i direktorica Agencije FMC za Akta.ba je kazala da je riječ o izuzetno vrijednom projektu kojeg su svojim internim resursima, kao mala firma, uspjeli realizirati. Posebno ističe da su projekat realizirali u vrlo nepovoljnom periodu poslovanja uzrokovanom proglašenjem pandemije.

"Jako sam ponosna na ono što smo uradili, ovaj sistem je od velike važnosti i usko je vezan za održivi razvoj koji služi javnom sektoru. Kroz ovaj sistem bavimo se izuzetnom problematikom koja se odnosi na način utroška javnih sredstava, a sve uobličeno u zakonski okvir. To ujedno predstavlja obavezujući dio pravne tekovine EU koju smo obavezni ispoštovati kao članica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u EU", kazala je Tubić.

Tubić kaže da je Agencija FMC trenutno jedina kuća koja je razvila Elektronsku platformu za uspostavu i upravljanje sistemom FUK.

"Naše dugogodišnje iskustvo na implementaciji ovog zahtjevnog međunarodnog standarda opredijelilo nas je da pristupimo izradi elektronske platforme za uspostavu i upravljanje sistemom FUK. Cilj je da se na jednostavan način, preko dostupnih aplikacija, uspostave Mapa procesa i Registar rizika kao elementi sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK)”, pojašnjava Tubić te dodaje da je elektronska platforma za uspostavu i upravljanje sistemom finansijskog upravljanja i kontrole (FUK)  intelektualno vlasništvo Agencije, a krajnji korisnici su trajni vlasnici dodijeljenih licenci.

Elektronska platforma za uspostavu i upravljanje sistemom FUK sastoji se od Mape procesa, Registra rizika i Chek liste odgovornosti i kao takva pruža mogućnost kreiranja procesa i procedura sa pripadajućim dijagramom toka, automatsko kreiranje popisa procesa i kvantifikaciju rizika u Registru rizika. Koordinatori za FUK zajedno sa članovima tima za FUK mogu samostalno pristupiti izradi potrebne dokumentacije koja čini sistem finansijskog upravljanja i kontrole (FUK).

Agencija za poslovno savjetovanje i edukaciju FMC, pruža, između ostalog, usluge uspostavljanja Sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK).

Na području Bosne i Hercegovine predstavljaju prepoznatljivu i respektabilnu agenciju. Njihovi stručni kadrovi bili su angažirani na projektima uspostave sistema FUK u Parlamentarnoj skupštini BiH, Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH, Sudskoj policiji FBiH, Fondu za zaštitu okoliša, desetine ministarstava, jedinica lokalne samouprave i javnih poduzeća.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti