Javne nabavke FUCZ: Isti pobjednik, oprema nabavljana po skupljim cijenama

23.09.2020. 09:57 / Izvor: Akta.ba

Za neka putovanja se ne može potvrditi da li se zaista radi o službenim, najviše zbog toga jer nije vidljivo mjesto rada.

Federalna uprava civilne zaštite dobila je "mišljenje sa rezervom" federalnih revizora. Između ostalog, sporno je nekoliko javnih tendera u kojima je isti dobavljač koji je jedini mogao zadovoljiti tehničke specifikacije, ali i korištenje putnih naloga zaposlenika.

Revizori su konstatovali da ne mogu potvrditi samu osnovanost obračuna i isplate posebnog dodatka na plaću za posebne uslove rada, što je posljedica da se iskazani troškovi od 5.362.324 KM mogu značajno razlikovati od onih koji bi se utvrdili prema važećim zakonskim propisima.

Uprava nije blagovremeno podnijela Vladi FBiH prijedlog za imenovanje Federalne komisije za procjenu štete, što je imalo za posljedicu da raspodjela sredstava zaštite i spašavanja u iznosu od 1.068.000 KM, nije izvršena u skladu s Odlukom Vlade FBiH.

Dodaci dobivani i za vrijeme bolovanja

Revizori navode kako pojedini ugovori o zakupima poslovnih prostora iz 2014. i 2015. godine nisu produženi, iako su istekli, poput onih sa općinama Busovača i Odžak. Sporan je i ugovor sa Gradom Mostarom iz 2019. godine o korištenju ureda, parkinga, opreme i vozila, koji nema – datuma potpisa, te se ne smatra validnim.

Mjesto rada utječe na isplatu pojedinih naknada troškova zaposlenih, te na pravo i obračun naloga za službena putovanja. U Upravi rade 132 izvršioca čije mjesto rada nije u Sarajevu, gdje je sjedište, ali nije prezentovana dokumentacija da bi se potvrdili uslovi rada.

Nisu predstavljeni ni akti za uslove rada deminera, poput radnog vremena maksimalno do pet sati, koje poslove obavljaju kada ne deminiraju i sl. Zanimljivo je i kako je krajem prošle godine, u ovoj ustanovi bilo zaposleno 156 deminera koji su poseban dodatak na platu dobivali i za vrijeme bolovanja, godišnjeg odmora...

Službena putovanja upitna

Problem za revizore su bili putni nalozi za korištenje službenih vozila.

"S obzirom na to da dobavljač ispostavlja fakture dva puta mjesečno, a putni nalozi se ne popunjavaju u svim slučajevima za period na koji se odnose, ne možemo potvrditi da se adekvatno prati realizacija troška po ispostavljenim fakturama, posebno jer smo konstatovali da se utrošak goriva iz jednog mjeseca evidentira na putnom nalogu iz drugog mjeseca, što onemogućava kontinuirano praćenje utroška goriva", navodi se.

Za neka putovanja se ne može potvrditi da li se zaista radi o službenim, najviše zbog toga jer nije vidljivo mjesto rada.

Kao primjer navodi se jer je jedan namještenik raspoređen na radno mjesto u Žepču, a upućuje se na službeni put Usora - Novi Grad ili se zaposlenik iz Bihaća upućuje na put Bosanska Krupa - Sanica – Ključ. Napomenimo da se pod službenim putovanjima podrazumijevaju mjesta udaljena najmanje 30 kilometara od mjesta rada.

To nije sve. U ovim izvještajima nisu navedeni datumi, kao ni opis zadataka tokom radnog puta.

Samo jedan ponuđač koji zadovoljava specifikacije

Jedna od revizorima spornih javnih nabavki je ona za sredstva i oprema za potrebe Federalne specijalizirane jedinice za potrage i spašavanje u ljetnim i zimskim uslovima. Vrijednost iznosi 900.00 KM.

Obavještenje o nabavci objavljeno je na portalu javnih nabavki 7. oktobra 2019. godine, tendersku dokumentaciju je preuzeo 31 potencijalni ponuđač, a ponudu je dostavio samo "AQUABALKAN" d.o.o. Konjic.

Uprava je zaključila Ugovor 30. 12. 2019. godine u vrijednosti od 899.262 KM s dobavljačem "AQUABALKAN" d.o.o. Konjic.

Revizori su zaključili da tehničke specifikacije koje je Uprava tražila odgovaraju artiklima proizvođača koje prodaje navedeni dobavljač.

Jedan od artikala je dostupan na na web-shopu dobavljača za 7.574 KM, dok je ponuđen i dostavljen po cijeni od 10.573 KM.

Konjički "AQUABALKAN" je bio jedini ponuđač i tokom nabavke iz avgusta prošle godine, iako su tendersku dokumentaciju preuzela čak 32 potencijalna ponuđača. Ponovo su karakteristike odgovarale onima ovog proizvođača.

"Kao primjer navodimo sljedeće: 50 komada suhih odijela s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama odijela „Н1КО SAFETY" proizvođača „Н1КО SPORT" s.r.o.; 50 vodonepropusnih lampi s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama čeone lampe 'DUO Z2' proizvođača 'Petzl International'; deset komada vodootpornih stanica s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama stanice 'MOTOTRBO P4601e' proizvođača 'Motorola'; planinska nosila s traženim karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama artikla 'UNIVERSAL STRETCHER UT 2000' proizvođača 'Tyromont Alpin Technik GesmbH'", smatraju revizori.

Slična nabavka sa istim ponuđačem i pobjednikom, ali i tehničkim karakteristikama, obavila se 23. avgusta.

U našoj galeriji pogledajte sve javne nabavke na kojima je "AQUABALKAN" pobijedio tokom prošle godine.

Revizori smatraju kako tehničke specifikacije iz tenderske dokumentacije nisu svim ponuđačima omogućile jednak i nediskriminirajući pristup u nadmetanju, što je protivno Zakonu o javnim nabavkama.

Revizori slično zaključuju i kada se radilo o nabavkama za Sportsko- rekreativni klub "Neretva" Konjic, gdje je revizijom tri postupka utvrđeno da je u svakom postupku tražen barem jedan artikl s karakteristikama koje odgovaraju karakteristikama proizvoda proizvođača "Petzl International", odnosno "Aquadesign".

Prema dostupnim podacima, jedini ovlašteni prodavač traženih proizvoda za BiH je "AQUABALKAN" d.o.o. Konjic.

Sporni su i direktni sporazumi za redovne servirse i opravke auta, iako se radilo o srodnim uslugama.

Za provedene postupke javnih nabavki na osnovu kojih su zaključeni ugovori u iznosu od 1.303.482 KM, tehničke specifikacije iz tenderske dokumentacije nisu svim ponuđačima omogućile jednak i nediskriminirajući pristup u nadmetanju, zaključili su revizori.

I.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti