Makrofinansijska podrška za BiH od EU nije još realizovana

24.09.2020. 08:12 / Izvor: Glas Srpske
Makrofinansijska podrška za BiH od EU nije još realizovana

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler komentarisao je inicijativu da BiH postane dio "mini Šengena".

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler komentarisao je inicijativu da BiH postane dio "mini Šengena", te rekao da se nada da će imati pozitivan epilog.

"EU podržava regionalnu ekonomsku integraciju, kako god se nazivala. Bitna je suština, a to su elementi za zajedničko tržište. Ne govorimo samo o slobodi kretanja ljudi, već i kapitala, usluga i robe. Bila bi prava odluka da BiH postane dio ove inicijative", istakao je Satler.

Napominje kako je EU donirala sedam miliona eura kroz medicinsku opremu i druge potrepštine, te kako je obezbijeđeno više od 70 miliona eura za podršku privredi, malim i srednjim preduzećima, posebno u najviše pogođenim sektorima poput turizma, dok je treća stvar makrofinansijska podrška.

"To je naša ponuda koja još nije realizovana jer je domaćim vlastima, na različitim nivoima, trebalo dosta vremena da se usaglase", napominje.

Foto: Glas Srpske

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti