Institut Kult savjetodavni partner Ministarstva za izradu programa volontera

24.09.2020. 08:53 / Izvor: Akta.ba
Institut Kult savjetodavni partner Ministarstva za izradu programa volontera

Prema Zakonu o volontiranju FBiH, dugoročno volontiranje smatra se radnim iskustvom.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Institut za razvoj mladih KULT jučer su potpisali Ugovor o međusobnoj saradnji. Ugovor definiše Institut kao stručno-savjetodavnog partnera Ministarstvu prilikom akreditacije za dugoročno volontiranje, te podrške za izradu programa budućih volonterki i volontera u Ministarstvu. 

Potpisivanju su prisustvovali Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS, Lejla Abazović, stručna saradnica za pitanja mladih, Šeherzada Halimić, izvršna direktorica Instituta i Ajka Rovčanin, voditeljica programa u Institutu.

"Mladi moraju biti prioritet Vlade KS, a posebno našeg ministarstva. Želimo kreirati sistemska rješenja koja će biti od pomoći mladima. Ovo je samo jedan od mnogih projekata koje želimo implementirati s partnerima iz drugih sektora, a koji se tiču podrške i pomoći mladima u našem kantonu", izjavio je ministar Krivić.

Institut za razvoj mladih KULT krajem 2019. godine potpisao je ugovor sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u kojem je definisana podrška Instituta javnim institucijama i ustanovama u procesu akreditacije za dugoročno volontiranje. Do sada je više od 90 javnih ustanova i institucija predalo zahtjev za dugoročno volontiranje, a današnje potpisivanje predstavlja jasnu opredijeljenost za saradnju sa institucijama koje imaju mandat brige o mladima.

"Institut je uvijek na strani mladih i pronalaska najboljih rješenja i modaliteta koji će pozitivno utjecati na mlade. Potpisivanje ugovora sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS snažnije je time jer smo uspostavili saradnju sa resornim ministarstvom za pitanja mladih. Sigurni smo da ćemo nastaviti raditi i na drugim inicijativama, a za koje uočimo da će rezultirati boljim položajem mladih u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini", izjavila je Šeherzada Halimić, izvršna direktorica Instituta.

Prema Zakonu o volontiranju FBiH, dugoročno volontiranje smatra se radnim iskustvom, što će u konačnici rezultirati lakšim mehanizmima za ostvarivanje prvog radnog iskustva i zaposlenja mladih u ovom kantonu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti