Sarajevski aerodrom od marta bilježi smanjenje obima putnika od 90 posto

26.09.2020. 10:12 / Izvor: Fena
Sarajevski aerodrom od marta bilježi smanjenje obima putnika od 90 posto

Radi ekonomskog održanja poslovanja i očuvanja radnih mjesta na Međunarodnom aerodromu Sarajevo primjenjuju mjere štednje i racionalizacije troškova u svim segmentima.

U periodu od 1. marta do 31. augusta 2020. Međunarodni aerodrom Sarajevo zabilježio je smanjenje fizičkog obima aviooperacija za 70 posto i fizičkog obima putnika od 90 posto u odnosu na isti period prethodne godine, potvrdio je za Fenu v.d. direktor preduzeća Alan Bajić.

"Avioindustrija je jedna od privrednih grana koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa. I Međunarodni aerodrom Sarajevo u ovom trenutku dijeli sudbinu brojnih drugih aerodroma širom svijeta", naveo je Bajić.

Precizirao je da je prošle godine tokom juna, jula i augusta kroz sarajevski aerodrom prošlo skoro 480.000 putnika.

"Zbog restriktivnih mjera koje su na snazi u većini zemalja svijeta i vrlo kompliciranih uvjeta putovanja u pogledu neophodne putne dokumentacije, te drugih faktora poput straha od zaraze i smanjenja kupovne moći građana, većina njih se nerado odlučuje za putovanja, posebno ona turistička. Tako smo zaista tri mjeseca ove godine opslužili tek oko 39.000 putnika", rekao je Bajić.

Dodao je da je i broj avioprijevoznika bitno reduciran u odnosu na prethodnu godinu i trenutno za Sarajevo leti šest kompanija - Turkish Airlines (Istanbul) sa sedam letova sedmično, Pegasus (Istanbul) sa četiri leta, Austrian Airlines (Beč) osam letova sedmično, Air Serbia (Beograd) tri leta,  Flydubai (Dubai) četiri leta i Croatia Airlines (Zagreb) jedan let sedmično.

U istom periodu prošle godine Sarajevo je putem 16 kompanija bilo direktno povezano sa dvadesetak destinacija.

Bajić je istakao da Međunarodni aerodrom Sarajevo intenzivno radi na povećanju broja letova i povratku aviokompanija koje su uslijed negativnih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, značajnog pada potražnje, kao i restrikcija za ulazak bile primorane obustaviti ili reducirati svoje letove za Sarajevo.

"U zimskom redu letenja 2020./2021. ne očekujemo značajno povećanje broja sedmičnih letova. Povratka aviokompanija u većem obimu, kao  i uvođenje novih aviokompanija i destinacija je izvjesnije od ljetnog reda letanja 2021. Odluka Vijeća ministara BiH o otvaranju granice za sve strane državljane koji imaju negativan PCR test je korak prema uspostavljanju redovnijeg prometa i laganog povratka u normalne tokove", kazao je Bajić.

Dodao je da se radi ekonomskog održanja poslovanja i očuvanja radnih mjesta na Međunarodnom aerodromu Sarajevo primjenjuju mjere štednje i racionalizacije troškova u svim segmentima.

"Zbog svega toga i dinamika izvođenja radova na projektu proširenja aerodroma je usporena", naglasio je Bajić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti