Dedić: Podrška jačanju fitosanitarnog sistema

02.10.2020. 12:47 / Izvor: Akta.ba
Dedić: Podrška jačanju fitosanitarnog sistema

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić razgovarao je danas s predstavnikom projekta Phyto-BiH Mladenom Todorovićem o postignutim rezultatima i daljim planovima.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić razgovarao je danas s predstavnikom projekta Phyto-BiH Mladenom Todorovićem o postignutim rezultatima i daljim planovima.

Informirajući ministra, Todorović je istakao da Phyto-BiH projekt pruža tehničku, naučnu i operativnu pomoć laboratorijima Federalnog zavoda za poljoprivredu u Sarajevu i Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru. S obzirom da su ovi zavodi odgovorni za fitosanitarnu dijagnostiku i kvalitetu sjemena, važno je da usklade svoje procedure sa internacionalnim standardima EPPO, ISO 17025 i ISTA. Napomenuo je, također, da ovaj projekt pruža podršku i fitosanitarnoj inspekciji FBiH, čija je dužnost da čuva granice BiH od štetnih organizama.

Ističući važnost PHYTO-BiH projekta, ministar Dedić je pozdravio dosad postignute rezultate i dao punu podršku daljim aktivnostima na jačanju fitosanitarnog sistema u Bosni i Hercegovini.

"Izuzetno nam je drago što ovaj projekat, koji finansira Vlada Italije, pomaže u postepenom preuzimanju standarda Evropske unije u oblasti zaštite bilja, što, bez sumnje, predstavlja najkompleksniji i najdugotrajniji posao u cjelokupnom procesu europskih integracija. Uime Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i poljoprivrednika u FBiH, zahvaljujem italijanskoj Vladi na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini kroz Phyto-BiH projekt", kazao je ministar Dedić.

Inače, ovaj projekat se provodi uz finansijsku podršku italijanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje kroz CIHEAM IAMB - Mediteransko-agronomski institut u Bariju, kojem je povjerena implementacija projekta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti