Advokati: Povlačenje Zakona o notarima je posljedica monopola notara

05.10.2020. 08:19 / Izvor: BHRT
Advokati: Povlačenje Zakona o notarima je posljedica monopola notara

Zastupnik u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta smatra kako ministar pravde Mato Jozić i premijer Fadil Novalić rade u interesu samo jedne skupine.

Zašto je povučen Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima, iako je donosio finansijske olakšice građanima, pitanje je na koje smo potražili odogovor kod nadležnih. Da sve bude nejasno, te izmjene i dopune Zakona o notarima već je usvojio Zastupnički dom Federalnog parlamenta. Advokati tvrde da je to posljedica monopola notara.

Krajem listopada prošle godine Zastupnički dom Federalnog parlamenta po žurnom postupku usvojio je sa četiri amandmana Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima. No, umjesto da ga usvoji i Dom naroda, Vlada Federacije BiH sve vraća na početak i dostavlja novi prijedlog zakona, što je, prema riječima odvjetnika, protuustavno i neprihvatljivo. Odvjetnici su dodali kako prema presudama Ustavnog suda određene notarske isprave faktički ne važe.

Notarska služba nije mogla izrađivati poslove u obliku notarski obrađene isprave koji se odnose na izradu pravnih poslova iz oblasti stvarnih prava, porodičnih odnosa, pravnih poslova iz oblasti nasljeđivanja i izradu akata o osnivanju pravnih lica koji se odnose na osnivanje i registraciju pravnih lica u registar poslovnih subjekata kod nadležnog suda u FBiH, počev od 20. 4. 2016. godine kao dana objavljivanja presude.

Nejasno je “zašto je povučen prijedlog zakona koji je Zastupnički dom Parlamenta FBiH već usvojio”. Usvojeni amandmani smanjili bi financijske izdatke građanima te bi ukinuli favoriziranje jedne profesije, u ovom slučaju notarijata.

Zastupnik u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta smatra kako ministar pravde Mato Jozić i premijer Fadil Novalić rade u interesu samo jedne skupine.

Uputili smo dopis Federalnom ministarstvu pravde. Nisu dali konkretne odgovore zašto je prijedlog zakona zamijenjen novim.

Amandmani na ovaj zakon usvojen u Zastupničkom domu isti su kao u Zakonu o javnim bilježnicima u Hrvatskoj. Slovačka uopće nema zakona o notarima, već sudovi i općine vrše ovjeru dokumenata. A u Bosni i Hercegovini i dalje za ugovor koji bi u Hrvatskoj platili 6 KM plaćamo 600 KM, kažu sugovornici BHRT-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti