Nova pravila za izvoznike hrane i pića iz BiH u SAD

09.10.2020. 09:12 / Izvor: Akta.ba
Nova pravila za izvoznike hrane i pića iz BiH u SAD

Greške u etiketama su jedan od osnovnih uzroka za zadržavanje izvoznih pošiljki.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je obaviještena od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da su objavljena nova pravila za izvoznike hrane i pića iz Bosne i Hercegovine u Sjedinjene Američke Države a rok za prilagodbu je 31.decembar 2020. godine.

Kompanija Registar Corp, kako se navodi u obavijesti, koja pruža savjetodavne usluge i administrativnu pomoć proizvođačima i izvoznicima hrane i pića iz Bosne i Hercegovine u dobijanju saglasnosti od Američke agencije za hranu i lijekove (Food and Drug Administration- FDA) za uvoz ovih proizvoda u SAD, dobila je informaciju o novim pravila koja trebaju da ispoštuju izvoznici piće i hrana iz Bosne i Hercegovine u SAD kako slijedi:

1.Zahtjev Agencije za hranu i lijekove (FDA)  za obnavljanjem registracije subjekata za proizvodnju hrane  do 31.12.2020. godine

Zakon o modernizaciji sigurnosti hrane zahtjeva da prehra,beni objekti obnove svoju registraciju kod FDA u periodu između 1.oktobra do 31. decembra 2020. godine.

Pošiljkama iz BiH može biti odbijen ulaz u SAD ako povezani sujekt za proizvodnju hrane nije pravilno obnovio registraciju.

Od 2020. godine uz registraciju objekta za proizvodnju hrane potrebno je priložiti tzv. Unique facility Identifiers (UFI).

2. Novi zahtjevi koji se odnose na označavanje etiketama od 01. januara 2021. godine

FDA je nedavno finalizirala nova pravila koja se tiču značajnih promjena u nutritivnim tablicama na etiketama za hranu, napitke i prehrambene suplemente.

Greške u etiketama su jedan od osnovnih uzroka za zadržavanje izvoznih pošiljki.

Kompanije iz BiH koje namjeravaju izvoziti u SAD trebaju da pregledaju sve etikete na proizvodima kako bi procijenili njihovu usklađenost, te ivršile potrebne izmjen, odnosno ispoštovale zahtjeve za dodatnim tehničkim i drugim informacijama.

Rok je 1. januar 2021. godine za proizvođače koji ostvaruju manje od 10 miliona USD zarade od prodaje na godišnjem nivou, dok je januar 2020. godine bio rok za kompanije koje ostvaruju veći prihod.

Registar Corp nudi usluge podrške izvoznicima iz Bosne  Hercegovine u ispunjavanju gore navedenih FDA zahtjeva- https://www.registrarcorp.com/

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti