Ugovor o kreditu od 9,5 miliona KM za finansiranje kapitalnih projekata u KS

09.10.2020. 14:25 / Izvor: Akta.ba
Ugovor o kreditu od 9,5 miliona KM za finansiranje kapitalnih projekata u KS

Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo i Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su danas Ugovor o kreditu u iznosu od 9,5 miliona KM.

Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo i Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su danas Ugovor o kreditu u iznosu od 9,5 miliona KM kojim su osigurana sredstva za finansiranje kapitalnih projekata planiranih budžetom KS u 2020. godini.

Sredstva će biti usmjerena za izgradnju, rekonstrukciju i utopljavanje objekata, te nabavku opreme putem ministarstva saobraćaja, obrazovanja, nauke i mlade, kulture i sporta, kao i Univerziteta u Sarajevu.

Tim povodom ministar finansija KS Jasmin Halebić kazao je da implementacija ovih sredstava predstavlja nastavak postojećih i pokretanje novih infrastrukturnih projekata i nabavke opreme u Kantonu Sarajevo čime će se, indirektno, podržati i privredne aktivnosti u kantonu, te osnažiti investicioni ciklus u vrijeme širenja koronavirusa.

Ministar Halebić je saopćio da su kreditna sredstva odobrena sa nominalnom fiksnom kamatnom stopom od 2,5 posto godišnje i rokom otplate do 12 godina, sa uključenim grace periodom do jedne godine.

Pored ovih, u implementaciji su i sredstva viša od 11 miliona KM osigurana od Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine u ranijim periodima.

Ukupan iznos finansijskih sredstava koja će se utrošiti na različite infrastrukturne projekte u saradnji sa Razvojnom bankom FBiH iznosi više od 20 miliona KM.

Značajna finansijska sredstva se ulažu na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na primarnim gradskim saobraćajnicama, obnovu voznog parka za javni prevoz građana, remont tramvajske pruge, rekonstrukciju objekata i nabavku opreme iz nadležnosti resora saobraćaja, obrazovanja, zdravstva, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te komunalne privrede i infrastrukture, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti