Uskoro na snazi novi Zakon o hemikalijama u Federaciji BiH

12.10.2020. 13:37 / Izvor: Fena
Uskoro na snazi novi Zakon o hemikalijama u Federaciji BiH

Radi se o zakonskoj regulativi preuzetoj iz bivše SFRJ i SRBiH, koja je zastarjela i ne prepoznaje određene zahtjeve evropskih propisa.

Osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BIH na snagu će stupiti Zakon o hemikalijama, koji će doprinijeti funkcioniranju jedinstvenog tržišta BiH.

"To znači da su prema temeljnom načelu Zakona, osobe koje proizvode, stavljaju kemikalije na tržište ili ih koriste dužne da osiguraju uvjete da one ne iskažu štetan utjecaj na zdravlje ljudi i životnu sredinu. Ovo podrazumijeva transfer odgovornosti s nadležnih organa na privrednike, a šta je sukladno evropskim propisima i praksi", potvrđeno je Feni iz Federalnog ministarstva zdravstva.  

Zakonom se uređuje razvrstavanje, označivanje i pakiranje, sigurnosno-tehnički list, obavljanje djelatnosti s kemikalijama, Integralni inventar kemikalija, ograničenja i zabrane kemikalija, uvjeti za uvoz i izvoz kemikalija, stavljanje deterdženata na tržište, integrirano upravljanje kemikalijama, nadzor i druga pitanja od značaja za sigurno upravljanje kemikalijama u Federaciji BiH.

Pri izradi Zakona o kemikalijama uzeti su u obzir međunarodni propisi, kao i propisi EU kojima se regulira oblast kemikalija, o čemu je sačinjena Izjava o usklađenosti, koju je ovjerio Ured Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije.

Iz Ministarstva podsjećaju da su na nivou Federacije BiH, u oblasti hemikalija u primjeni Zakon o prometu otrova, Zakon o prijevozu opasnih materija, kao i Lista otrova čiji se promet dozvoljava te Pravilnik o higijensko tehničkim uvjetima koje moraju ispunjavati prometnici otrovima.

Radi se o zakonskoj regulativi preuzetoj iz bivše SFRJ i SRBiH, koja je zastarjela i ne prepoznaje određene zahtjeve evropskih propisa. Zbog toga je bilo potrebno donijeti novo zakonsko rješenje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti